poniedziałek, 6 czerwca 2011

Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy można kupić lub zrobić samemu. Ja wybrałam oczywiście drugą opcję- zrobiłam, do czego Was również gorąco zachęcam. Groszek ptysiowy robi się bardzo łatwo, a stanowi ciekawy dodatek do większości zup-kremów. Dlatego warto pokusić się o własnoręczny wyrób zamiast kupować gotowy w sklepie.


  • 0,25 kostki masła
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka wiejskie
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta curry
  • szczypta czosnku granulowanego

Mąkę przesiewamy z curry, czosnkiem i solą.
Do małego garnka wkładamy masło, wlewamy wodę i gotujemy. Gdy woda 
z masłem się zagotują, zdejmujemy garnek z ognia. Dosypujemy mąkę 
z przyprawami, całość energicznie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

Masę przekładamy do miski, cały czas mieszając dodajemy stopniowo jajka. 
Po dokładnym wymieszaniu masy mikserem (musi być gładka), przekładamy ją do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiamy na ok. 15 minut do nagrzanego piekarnika. Wyłączamy piekarnik, gdy groszek zacznie się rumienić. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz