Dzisiaj będą to muffiny tulipany. Skąd ta nazwa? Spójrzcie na drugie zdjęcie,
a znajdziecie odpowiedź na to pytanie;)
- 2 jajka wiejskie
- 1 niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,25 szklanki oleju
- 0,25 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
W osobnej misce miksujemy wodę, olej, cukier trzcinowy oraz waniliowy. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z sodą. Pod koniec mieszania delikatnie dodajemy ubitą pianę.
Ciasto dzielimy na dwie części: do pierwszej dodajemy wiórki kokosowe,
a do drugiej kakao.
Do foremek na muffiny wlewamy połowę ciasta jasnego (z wiórkami kokosowymi).
Na jasne ciasto wylewamy ciemne ciasto (kakaowe)- uwaga! wylewamy całe ciemne ciasto. Na koniec wylewamy pozostałą połowę jasnego ciasta.
Wypełnione foremki wkładamy do piekarnika, muffiny pieczemy przez ok. 35 minut do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz