piątek, 3 czerwca 2011

Muffiny tulipany

Przedstawiam kolejną odsłonę moich ulubionych wypieków, czyli muffinek.
Dzisiaj będą to muffiny tulipany. Skąd ta nazwa? Spójrzcie na drugie zdjęcie,
a znajdziecie odpowiedź na to pytanie;)




  • 2 jajka wiejskie
  • 1 niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,25 szklanki oleju
  • 0,25 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka wiórków kokosowych


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

W osobnej misce miksujemy wodę, olej, cukier trzcinowy oraz waniliowy. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę wymieszaną z sodą. Pod koniec mieszania delikatnie dodajemy ubitą pianę.

Ciasto dzielimy na dwie części: do pierwszej dodajemy wiórki kokosowe,
a do drugiej kakao.
Do foremek na muffiny wlewamy połowę ciasta jasnego (z wiórkami kokosowymi).
Na jasne ciasto wylewamy ciemne ciasto (kakaowe)- uwaga! wylewamy całe ciemne ciasto. Na koniec wylewamy pozostałą połowę jasnego ciasta.



Wypełnione foremki wkładamy do piekarnika, muffiny pieczemy przez ok. 35 minut do tzw. "suchego patyczka".


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz