w domu. Dlatego nie zastanawiajcie się ani chwili tylko pędźcie do kuchni.
Na pewno będziecie zadowoleni z efektów i już nigdy więcej nie kupicie gotowego sera w sklepie...
- 1 litr chudego mleka w folii
- szczypta soli
Mleko przelewamy do garnka, zostawiamy na kuchennym blacie na 1 dzień. (Ten ser robiłam latem, zimą na pewno trzeba będzie dłużej poczekać aż mleko się zsiądzie).
Garnek przykrywamy ściereczką (aby muszki zbytnio się nim nie interesowały).
Następnego dnia podgrzewamy garnek z mlekiem, aż do momentu wyraźnego oddzielenia się sera od serwatki. Zestawiamy wtedy garnek z ognia, pozostawiamy
do ostygnięcia.
Gdy ser ostygnie odsączamy go od serwatki na sitku wyłożonym płócienną ściereczką. Następnie przekładamy ser na talerzyk i lekko posypujemy solą.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!