czwartek, 4 sierpnia 2011

Biały ser

Dzisiaj zamieszczam przepis na pyszny twaróg, który bez problemu zrobicie sami 
w domu. Dlatego nie zastanawiajcie się ani chwili tylko pędźcie do kuchni. 

Na pewno będziecie zadowoleni z efektów i już nigdy więcej nie kupicie gotowego sera w sklepie...


  •  1 litr chudego mleka w folii
  •  szczypta soli

Mleko przelewamy do garnka, zostawiamy na kuchennym blacie na 1 dzień. (Ten ser robiłam latem, zimą na pewno trzeba będzie dłużej poczekać aż mleko się zsiądzie).
Garnek przykrywamy ściereczką (aby muszki zbytnio się nim nie interesowały).

Następnego dnia podgrzewamy garnek z mlekiem, aż do momentu wyraźnego oddzielenia się sera od serwatki. Zestawiamy wtedy garnek z ognia, pozostawiamy
do ostygnięcia.

Gdy ser ostygnie odsączamy go od serwatki na sitku wyłożonym płócienną ściereczką. Następnie przekładamy ser na talerzyk i lekko posypujemy solą.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!