sobota, 12 maja 2012

Kulki życia

Te zdrowe kuleczki robią  niemałą furorę! Idealnie nadają się jako mała, słodka (ale zdrowa) przekąska w ciągu dnia, ale niewątpliwie sprawdzą się również na przyjęciu. Są słodkie, ale w trakcie ich przygotowywania nie dodajemy cukru- słodycz  płynie z suszonych owoców. Kulki życia można przygotować w dwóch wersjach: z dodatkiem sezamu lub wiórków kokosowych. Ja przygotowałam kulki sezamowe  i kokosowe. 
Z podanych niżej proporcji otrzymacie ok. 20  kulek życia.

Poniższy przepis jest zmodyfikowanym przepisem na Kulki Życia z książki "Tajemnice zdrowego odżywiania" autorstwa pani Zofii Wiśniewskiej.

Sezam i wiórki kokosowe pozostałe z przygotowywania kulek życia można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia masła orzechowego.


  •  50 g daktyli
  •  50 g fig
  •  50 g orzechów włoskich
  •  50 g orzechów laskowych
  •  25 g rodzynek
  •  75 g suszonych moreli
  •  sezam lub wiórki kokosowe

Morele myjemy i pozostawiamy w czystej wodzie do namoczenia przez około 4 godziny. Rodzynki, daktyle i figi sparzamy wrzątkiem i opłukujemy pod bieżącą wodą


Daktyle, figi, orzechy, rodzynki i morele mielimy za pomocą blendera na gęstą, ale niejednolitą masę ( małe kawałki owoców mają być widoczne).  Z masy lepimy małe kulki, lekko je ściskamy, żeby dobrze się skleiły.



Gotowe kulki możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych lub sezamie.




Kulkę kładziemy na rozsypanych wiórkach kokosowych i lekko przyciskając turlamy...




 Obtaczanie kulek w sezamie odbywa się podobnie jak w przypadku wersji kokosowej...


 Obtaczanie kulek w sezamie wydaje mi się jednak łatwiejsze.


Sezam jest drobniejszy, kulki w nim obtoczone mają równiejszą powierzchnię od kulek kokosowych.


Gotowe kulki, obtoczone w sezamie


lub wiórkach kokosowych


 wkładamy do lodówki na około 2 godziny.


Smacznego!



Przekąski na SESJĘSmakołyki na pikniki