Z podanych niżej proporcji otrzymacie ok. 20 kulek życia.
Poniższy przepis jest zmodyfikowanym przepisem na Kulki Życia z książki "Tajemnice zdrowego odżywiania" autorstwa pani Zofii Wiśniewskiej.
Sezam i wiórki kokosowe pozostałe z przygotowywania kulek życia można z powodzeniem wykorzystać do zrobienia masła orzechowego.
- 50 g daktyli
- 50 g fig
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 25 g rodzynek
- 75 g suszonych moreli
- sezam lub wiórki kokosowe
Morele myjemy i pozostawiamy w czystej wodzie do namoczenia przez około 4 godziny. Rodzynki, daktyle i figi sparzamy wrzątkiem i opłukujemy pod bieżącą wodą.
Daktyle, figi, orzechy, rodzynki i morele mielimy za pomocą blendera na gęstą, ale niejednolitą masę ( małe kawałki owoców mają być widoczne). Z masy lepimy małe kulki, lekko je ściskamy, żeby dobrze się skleiły.
Gotowe kulki możemy obtoczyć w wiórkach kokosowych lub sezamie.
Kulkę kładziemy na rozsypanych wiórkach kokosowych i lekko przyciskając turlamy...
Obtaczanie kulek w sezamie odbywa się podobnie jak w przypadku wersji kokosowej...
Obtaczanie kulek w sezamie wydaje mi się jednak łatwiejsze.
Sezam jest drobniejszy, kulki w nim obtoczone mają równiejszą powierzchnię od kulek kokosowych.
Gotowe kulki, obtoczone w sezamie
lub wiórkach kokosowych
wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Smacznego!