Skoro kapusta jest tak zdrowym warzywem, to powinna pojawiać się na naszych talerzach jak najczęściej.
Dlatego dziś proponuję kolejny przepis z wykorzystaniem kapusty , tym razem czerwonej (wcześniej zachęcałam Was do ugotowania Młodej kapusty z koperkiem).
- 2 cebule
- 1 główka czerwonej kapusty
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 kwaśne jabłko
- 200g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- szczypta soli morskiej
- 1 liść laurowy
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Cebulę oraz kapustę czerwoną i kiszoną drobno kroimy. Cebulę gotujemy w małej ilości wody, po kilku minutach dodajemy do niej kapustę czerwoną i kiszoną. Dusimy na małym ogniu.
Po około 30 minutach obieramy jabłko, kroimy je na grube plastry i dodajemy do kapusty. Do garnka z kapustą dokładamy także przecier pomidorowy oraz przyprawy: czosnek, majeranek, kminek, liść laurowy oraz sól. Całość gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut.
Smacznego!