sobota, 5 maja 2012

Pszenna tortilla z kolorowymi warzywami

W sklepach dostępne są paczkowane placki tortilla, wystarczy tylko zrobić farsz
i danie gotowe. Ja postanowiłam przygotować zdrowszą wersję tortilli,  ciasto zrobiłam sama. Moje placki nie zawierają konserwantów, polepszaczy, sztucznych barwników i innych "wynalazków". Ich przygotowanie jest łatwe, każdy (nawet początkujący kucharz) powinien sobie poradzić.





  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  0,75 szklanki  przegotowanej wody
  •  2 łyżeczki oliwy lub oleju z pestek winogron
  •  1 łyżeczka soli morskiej

jako dodatki:
  •  kilka liści sałaty
  •  kilka suszonych pomidorów
  •  garść ulubionych kiełków
  •  1 szklanka startej marchewki
  •  kilka konserwowych ogórków (najlepiej z własnej spiżarni)
  •  sos czosnkowy przygotowany wg tego przepisu (tym razem przygotowałam ten sos bez koperku, również był bardzo dobry)
Przygotowanie tortilli rozpoczynamy od podgrzania w małym garnuszku wody z solą i olejem (podgrzewamy krótko, woda ma być letnia- nie gorąca).  Następnie wlewamy wodę do większego naczynia z mąką i wyrabiamy ciasto przez ok. 5-10 minut. Gdy powstanie już gładka masa, przykrywamy ją czystą ściereczką
i odstawiamy na 10 minut.

Po 10 minutach odrywamy z ciasta małe kawałki, z których formujemy niewielkie kulki (z podanych proporcji zrobicie ok. 6-7 kulek). Gotowe kulki oprószamy lekko mąką i ponownie przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15 minut.




Po 15 minutach każdą z kulek rozwałkowujemy na równy placek.
Wałkujemy w różnych kierunkach, aby otrzymać równe okręgi. Ważne jest także to, aby nie wałkować cały czas z jednej strony- ciasto przyklei się do stolnicy. Wałkujemy więc z obu stron, co jakiś czas podsypując placek mąką.


Gotowe placki pieczemy na rozgrzanej wcześniej patelni.  I tu uwaga! Patelnia ma być sucha, nie używamy oleju ani żadnego innego tłuszczu. Placki pieczemy krótko
z obu stron (mają być lekko rumiane), nie za długo bo staną się kruche i będą się łamały w trakcie zwijania.


Upieczone placki smarujemy z jednej strony sosem czosnkowym, kładziemy liść sałaty i pozostałe warzywa.



Tak przygotowane placki zwijamy.


Tortille są już gotowe:)


Smacznego!

           

             

Przekąski na SESJĘPomidorowe inspiracje

7 komentarzy:

  1. zdrowo, kolorowo i lekko.
    pysznie, kusząco. taaak! i na dodatek świetne na piknik, na majówkowe leniuchowanie "pod chmurką". same zalety! ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne!!!
    mam ochotę iść do kuchni i skorzystać z tego przepisu ale jestem tak objedzona, że masakra ;(

    Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak robiłam dziś i miałam pisać że świetna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba się odważę, tak smakowicie wyglądają :)
    A! banerek poproszę na wpisach do kinder party, bo będę musiała usunąć Twoje wpisy, bardzo proszę, bardzo! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. faktycznie zdrowo, łatwo i pysznie, spróbuje na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń