Kotlety warzywne są przepyszne, dlatego dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję- bardzo smaczne kotlety z selera. Oprócz wysokich walorów smakowych
i zapachowych, należy jeszcze wspomnieć o tym, że za sprawą selera działają one m.in. oczyszczająco na organizm oraz wzmacniają układ nerwowy.
Natomiast dodatek siemienia lnianego w tych kotletach sprawia, że dostarczamy organizmowi dawki NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych),
a nasz przewód pokarmowy jest chroniony.
i zapachowych, należy jeszcze wspomnieć o tym, że za sprawą selera działają one m.in. oczyszczająco na organizm oraz wzmacniają układ nerwowy.
Natomiast dodatek siemienia lnianego w tych kotletach sprawia, że dostarczamy organizmowi dawki NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych),
a nasz przewód pokarmowy jest chroniony.
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 2 małe selery
- 2 jajka wiejskie
- 1 łyżka siemienia lnianego
- szczypta soli morskiej
- olej do smażenia
Płatki zalewamy wrzącą wodą (woda ma zakryć płatki), odstawiamy na 10 min,
aby płatki wchłonęły wodę. W tym czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej selery.
Płatki mieszamy ze startymi selerami, wbijamy jajka, dodajemy siemię lniane i sól. Dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Z podanych proporcji otrzymacie ok. 12 rumianych kotletów:)
Smacznego!
Zobacz również:
kotlety z brokułów |
kotlety z ciecierzycy |
Fajne, zdrowe kotleciki :)
OdpowiedzUsuńMuszę poprosić o dodanie banerka akcji kinder party, dziękuję!
Uwielbiam selera. Kiedyś go nie lubiłam a teraz szaleje za jego smakiem:) Świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńzrobilam, sa extra pyszne!!!!!!
OdpowiedzUsuńA więc selerowe kotlety mają kolejną fankę:) Pozdrawiam:)
Usuń