wtorek, 1 maja 2012

Kotlety z selera

Kotlety warzywne są przepyszne, dlatego dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję- bardzo smaczne kotlety z selera. Oprócz wysokich walorów smakowych
i zapachowych, należy jeszcze wspomnieć o tym, że za sprawą selera działają one m.in. oczyszczająco na organizm oraz wzmacniają układ nerwowy
.
Natomiast dodatek siemienia lnianego w tych kotletach sprawia, że dostarczamy organizmowi dawki NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych),
a nasz przewód pokarmowy jest chroniony.

  •  0,5 szklanki płatków owsianych
  •  2 małe selery
  •  2 jajka wiejskie
  •  1 łyżka siemienia lnianego
  •  szczypta soli morskiej
  •  olej do smażenia

Płatki zalewamy wrzącą wodą (woda ma zakryć płatki), odstawiamy na 10 min,
aby płatki wchłonęły wodę. W tym czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej selery.

Płatki mieszamy ze startymi selerami, wbijamy jajka, dodajemy siemię lniane i sól. Dokładnie mieszamy.

Z powstałej masy formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Z podanych proporcji otrzymacie ok. 12 rumianych kotletów:)


Smacznego!


Zobacz również:

kotlety z brokułów

kotlety z ciecierzycy







4 komentarze:

  1. Fajne, zdrowe kotleciki :)
    Muszę poprosić o dodanie banerka akcji kinder party, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam selera. Kiedyś go nie lubiłam a teraz szaleje za jego smakiem:) Świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobilam, sa extra pyszne!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc selerowe kotlety mają kolejną fankę:) Pozdrawiam:)

      Usuń