środa, 19 grudnia 2012

Muffiny extra czekoladowe


Czy w szary, zimny dzień jest coś lepszego niż kubek gorącej kawy/czekolady oraz bardzo czekoladowe i wilgotne ciastko?

Te muffiny upiekłam z okazji imienin Mojego Męża, bardzo szybko zniknęły ze stołu;)




  •  2 jajka
  •  0,75 szklanki cukru trzcinowego
  •  3 łyżki kakao
  •  6 dużych łyżek ciemnego dżemu ( polecam jagodowy lub z czarnej porzeczki )
  •  0,5 szklanki oleju z pestek winogron
  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  0,75 szklanki mleka
  •  gorzka czekolada (opcjonalnie)


Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy pozostałe składniki.

Ciastem napełniamy kokilki wyłożone papilotkami.
Pieczemy przez ok. 35 minut.

Można rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i udekorować nią ostudzone już muffiny.





Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie. Nie dziwię się, że szybko zniknęły. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pięknie :) Z chęcią bym je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń