poniedziałek, 18 lipca 2011

Zupa wiśniowa

W naszym domu zupa wiśniowa pojawia się latem każdego roku. 
Zawsze bardzo lubiłam tą zupę... a Mój Mąż ją wręcz uwielbia, dlatego ugotuję ją jeszcze nie raz:)



  • 0,5 kg wiśni
  • 1 litr  ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • dowolny makaron (np. wstążki)

Umyte i wydrylowane wiśnie wkładamy do garnka, zalewamy ciepłą wodą, dosypujemy cukier i gotujemy (od momentu zagotowania ok. 5-10 minut).
Pod koniec gotowania nabieramy trochę zupy na łyżkę wazową i rozprowadzamy
w niej jogurt, mieszaninę wlewamy do garnka. Całość mieszamy.

Na talerzach układamy ugotowany makaron i wlewamy zupę.

Smacznego!

niedziela, 17 lipca 2011

Najprostszy chleb na zakwasie ze słonecznikiem

Tym kolejnym przepisem chciałabym Was zachęcić do wypieku własnego, naturalnego chleba. Naturalnego bo pozbawionego dodatku konserwantów 
i innych sztucznych składników.  

Już wcześniej dodawałam przepis na chleb razowy na zakwasie
Chleb z dzisiejszego przepisu jest łatwiejszy do wykonania, ale zawiera mniej dodatków w postaci ziaren. Jednak na sam początek przygody z domowym wypiekiem chleba, polecam właśnie ten przepis.

Przepis na zakwas znajdziecie tutaj.


  • 40  dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 dag mąki żytniej
  • 1,5 szklanki zakwasu żytniego
  • 2 płaskie łyżki soli morskiej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • ok. 2 szklanki letniej wody
  • ziarna słonecznika
  • 1 jajko wiejskie
  • otręby pszenne lub żytnie

W dużej misce mieszamy ze sobą obie mąki, zakwas, sól oraz cukier. Stopniowo dolewamy wodę (ciasto ma być gęste) i wyrabiamy ciasto rękoma przez
ok.10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce na 3 godziny.

Następnie przekładamy ciasto do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia
i posypanych otrębami. Wierzch chlebów posypujemy słonecznikiem i smarujemy rozmieszanym jajkiem (staramy się posmarować równo całą powierzchnię chleba, wtedy cała skórka nabierze ładnego, złocistego koloru).
Keksówki odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia chlebów. Zazwyczaj proces wyrastania trwa ok. 8 godzin. Bardzo często wystarczy jednak, że postawię keksówki blisko kuchenki, na której coś gotuję, aby proces wyrastania skrócił się do ok. 3 godzin.

Gdy chleby wyrosną, wkładamy je do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny.

Po upieczeniu odwracamy keksówki do góry dnem, wyciągamy chleby i delikatnie odklejamy od nich papier do pieczenia. Pozostawiamy chleby do ostygnięcia.

A później...


delektujemy się:)

Smacznego!

Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie to doskonała propozycja dla osób dbających o linię. Takie leczo kusi kolorami i zapachem, smakuje wyśmienicie, choć nie ma w nim 
ani grama mięsa.



  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 papryki
  • 4 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta soli morskiej
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Myjemy bakłażan, kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Plastry lekko solimy
i odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach płuczemy bakłażan pod bieżącą wodą
( w ten sposób usuniemy z bakłażana gorycz), a następnie kroimy w kostkę
i skrapiamy sokiem z cytryny.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.

Cukinię myjemy, rozkrawamy na pół i z każdej części wydrążamy środek. Resztę kroimy w kostkę.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię, pomidory i bakłażan.
Do garnka wyciskamy ząbek czosnku, a także dodajemy wodę, paprykę słodką, koncentrat pomidorowy oraz garść suszonych pomidorów.

Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez ok.20-30 minut.



Smacznego!