Leczo wegetariańskie to doskonała propozycja dla osób dbających o linię. Takie leczo kusi kolorami i zapachem, smakuje wyśmienicie, choć nie ma w nim
ani grama mięsa.
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 2 papryki
- 4 pomidory
- 1 cukinia
- 1 cebula
- garść suszonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta soli morskiej
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Myjemy bakłażan, kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Plastry lekko solimy
i odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach płuczemy bakłażan pod bieżącą wodą
( w ten sposób usuniemy z bakłażana gorycz), a następnie kroimy w kostkę
i skrapiamy sokiem z cytryny.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
Cukinię myjemy, rozkrawamy na pół i z każdej części wydrążamy środek. Resztę kroimy w kostkę.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię, pomidory i bakłażan.
Do garnka wyciskamy ząbek czosnku, a także dodajemy wodę, paprykę słodką, koncentrat pomidorowy oraz garść suszonych pomidorów.
Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez ok.20-30 minut.
Smacznego!
AAAAAAAAA! Pychota
OdpowiedzUsuń