- kilkanaście malin
- 1 opakowanie jogurtu typu greckiego (220g)
- 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
- 6 łyżek syropu miętowego
- 5 łyżeczek cappuccino o dowolnym smaku
- ok. 1 łyżka ciemnego kakao
- 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie bitej śmietany
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (140g)
Cappuccino zalewamy 0,5 szklanki wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, dodajemy do niego syrop miętowy.
Schłodzony jogurt ubijamy z bitą śmietaną i cukrem pudrem, na sam koniec ubijania dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Biszkopty lekko nasączamy cappuccino wymieszanym z syropem miętowym. Następnie układamy z nich pojedynczą warstwę w pucharkach, na której kładziemy warstwę kremu. Krem posypujemy kakao i startą czekoladą i układamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkoptach rozsmarowujemy krem, posypujemy kakao
i startą czekoladą i znowu układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy krem, który posypujemy kakao i startą czekoladą. To już ostatnia warstwa tiramisu, więc dekorujemy ją malinami.
Pucharki wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz