Być może dlatego, gdy zobaczyłam przepis na te smakowite kuleczki, uśmiechnęłam się. Przypomniałam sobie tą kokosową słodycz i piękny zapach... I już wiedziałam, że muszę je zrobić teraz, zaraz, natychmiast!
I oto są, w liczbie 25 sztuk. Przepis trochę zmodyfikowałam, bo całkowicie zrezygnowałam z jajka oraz herbatniki zastąpiłam krakersami. Kuleczki Rafaello są przepyszne, bardzo aromatyczne, a także zdrowsze i tańsze od sklepowej wersji.
Z przyjemnością będę wracać do tego przepisu:)
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru (miałam ochotę użyć trzcinowego, ale użyłam zwykłego- aby w kuleczkach było jak najwięcej bieli)
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g krakersów
- ok. 25-30 migdałów
W malakserze ucieramy masło, pod koniec stopniowo dodajemy cukier puder. Masło ucieramy z cukrem pudrem jeszcze przez ok. 2 minuty, tak aby powstała kremowa masa.
Do otrzymanej masy dodajemy wiórki kokosowe (odsypujemy ok. 4 łyżki-przydadzą się później, do obtaczania kuleczek) i całość dokładnie mieszamy, a następnie chowamy do lodówki na ok.godzinę.
Krakersy kruszymy, a następnie łączymy z masą maślano-kokosową. Otrzymamy bardzo gęste ciasto Rafaello, którym oblepiamy każdy migdał i formujemy małe kuleczki. Nie będzie to elastyczne ciasto, jednak ogrzane masło (pod wpływem ciepła dłoni) sprawi, że bez trudu ulepimy kulki. gdy wszystkie będą już ulepione, obtaczamy (lekko przyciskając) w odłożonych wiórkach.
Przygotowane w ten sposób Rafaello odkładamy do lodówki na ok.2-3 godziny.
Smacznego!
Zobacz również:
Kulki życia | Sernik z rosą | Pomożecie mi? |
pychotka ! domowe rafaello z pewnością jeszcze lepsze niż kupne , i zdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt ;*
Tak jest-lepsze i zdrowsze!
UsuńWszystkiego dobrego:)
Mmmm.......domowe rafaello - uwielbiam ;P
OdpowiedzUsuń