i magnez. Ich istotnym składnikiem są buraki oraz gorzka czekolada.
Ten przepis to kolejny dowód na to, że można jeść jednocześnie zdrowo i smacznie. Przekonajcie się sami!
Z podanych poniżej składników przygotowałam 10 ciemnoczekoladowych ciastek.
- 100 g mąki pszennej
- 3 małe buraki
- 2 gorzkie czekolady 100g (starajcie się wybrać czekolady o jak najwyższej zawartości kakao)
- 100 g cukru trzcinowego
- 3 jajka wiejskie
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- otręby owsiane (opcjonalnie)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
Buraki myjemy, obieramy i ścieramy ( na tarce jarzynowej lub tarczy malaksera).
W malakserze mielimy cukier trzcinowy, do czasu aż powstanie trzcinowy cukier puder. Otrzymany w ten sposób cukier puder dodajemy do jajek i całość ubijamy.
W trakcie ubijania dodajemy olej, skórkę i sok z pomarańczy.
Do masy dodajemy także mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, starte buraki, roztopioną czekoladę oraz miód. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Gotową masą wypełniamy foremki na muffiny (foremki można najpierw lekko wysypać otrębami owsianymi).
Ciastka pieczemy przez około 40 minut.
Uwaga! Patyczek wbity w ciasto nie będzie całkowicie suchy, bo te muffiny należą do rodziny wilgotnych w środku;)
Smacznego!
Ostatnio szukałam słodkości z buraczkami. No i znalazłam :) Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji :)
Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam takie połączenia warzywno-łakociowe:)Koniecznie je wypróbuję! Bardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy lubię! Kiedys robiłam takiego "murzynka" z burakami, ale wyszedł zakalec. Muffinki zawsze mi wyrastają, więc ten przepis zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńa ile kalori ma taka muffinka?
OdpowiedzUsuńNiestety nie znam odpowiedzi na to pytanie.
Usuńczy da się czymś zastąpić w tym przepisie jaja oraz czekoladę?
OdpowiedzUsuń