czwartek, 16 lutego 2012

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Jest ważnym składnikiem wielu wypieków; ciast, ciastek i ciasteczek. Niejednokrotnie kandyzowana skórka pomarańczowa pełni rolę "wisienki na torcie", sprawia ze nasz wypiek staje się doskonały. 
Gotową skórkę pomarańczową można oczywiście bez najmniejszego problemu kupić w sklepie. Oczywistym jest jednak, że taka sklepowa, przemysłowo produkowana skórka będzie zawierała wiele składników niemile widzianych w menu osób chcących odżywiać się nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Dlatego zachęcam Was dzisiaj do zrobienia własnej, domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej. 



Potrzebne nam będą:

  •  pomarańcze
  •  cukier

Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, płuczemy wrzątkiem, a następnie obieramy.

Z obranej skórki staramy się bardzo dokładnie usunąć białą, wewnętrzną otoczkę.

Tak przygotowane skórki kroimy w mała kostkę, wsypujemy do małego garnka
i zasypujemy cukrem.

Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając żeby skórka się nie przypaliła. Po chwili można zauważyć, że skórkę zaczyna otaczać pomarańczowy syrop. Gotujemy jeszcze chwilę.



Przekładamy do słoiczka, który od razu zakręcamy.

Gdy słoik ze skórką ostygnie, chowamy go do lodówki.  

Skórka zachowa świeżość przez kilka tygodni, możliwe że dłużej też, ale nie wiem bo nie próbowałam. Jednak myślę, że lepiej nie eksperymentować, bo jak widzicie, produkcja skórki pomarańczowej jest łatwa i szybka. Więc w razie potrzeby można ją zawsze szybko przygotować.


Smacznego!