środa, 4 lipca 2012

Batoniki jak ciasto

Takie batoniki przygotowuje się błyskawicznie, a dzięki bakaliom zyskują niepowtarzalny smak. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, koniecznie wypróbujcie ten przepis!




  •  20 g migdałów
  •  50 g łuskanych pestek słonecznika
  •  40 g orzechów włoskich
  •  40 g daktyli
  •  50 g rodzynek
  •  40 g suszonych moreli
  •  25 g suszonych śliwek
  •  1 jabłko
  •  75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  •  szczypta soli morskiej
  •  1 łyżka miodu
  •  75 g płatków owsianych
  •  250 ml wody
  •  2,5 łyżki oleju z pestek winogron


Daktyle, rodzynki, morele i śliwki  myjemy pod bieżącą wodą. Umyte owoce oraz migdały, pestki słonecznika i orzechy drobno siekamy.



Jabłko myjemy, obieramy ze skóry i ścieramy na drobnej tarce.

Płatki owsiane mieszamy z mąką, olejem, wodą, solą, miodem oraz posiekanymi wcześniej składnikami. Zagniatamy ścisłe ciasto.


Ciasto przekładamy do formy (25x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy przez ok. 35 minut. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika, kroimy je za pomocą ostrego noża na małe batoniki, które odkładamy do ostygnięcia.


Ostudzone batony można włożyć na ok. 1-2 godziny do lodówki, po wyjęciu z powodzeniem mogą służyć za chłodzący deser;)


Smacznego!




Kuchnia pełna ziarna 2012Przekąski na SESJĘ