poniedziałek, 4 marca 2013

Pasta z ciecierzycy

Ciecierzyca ponownie odwiedziła moją kuchnię. Tym razem przybrała postać smakowitej pasty. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, ale o tym za chwilę.
Najpierw muszę napisać jeszcze o czymś ważnym. Czy wiecie, że kromka chleba razowego posmarowana taką pastą będzie posiłkiem, w którym uzupełnią się brakujące aminokwasy, a tym samym, białko zawarte w ciecierzycy będzie pełnowartościowe? 

W ten oto prosty sposób możemy ciecierzycą zastąpić kawałek mięsa:)


  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  •  5 orzechów włoskich
  •  olej z pestek winogron
  •  szczypta soli morskiej



Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia na 6-8 godzin (np. na noc). Gotujemy do miękkości, w lekko osolonej wodzie.

Następnie odlewamy z  garnka większość wody. Gdy ciecierzyca ostygnie miksujemy ją z orzechami. W trakcie miksowania dodajemy olej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.




Smacznego!


Zobacz również:

Kotlety z ciecierzycyPasta z łososiaZupa pomidorowa bez chemii