poniedziałek, 24 września 2012

Domowy ketchup

Ketchup jest bardzo zdrowy, a taki zrobiony w domu najzdrowszy z wszystkich! 
I do tego najsmaczniejszy!:)
Co takiego nadzwyczajnego jest w ketchupie? Likopen. Znajduje się w surowych pomidorach, ale w trakcie ich przetwarzania jego ilość zwiększa się. Dodatkowo likopen z gotowanych pomidorów jest lepiej przyswajalny od tego znajdującego się w surowych warzywach.
A jaka jest rola likopenu w naszym organizmie? Jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed chorobami nowotworowymi i serca.

A więc przetwarzajmy pomidory... na zdrowie!


  •  2 kg pomidorów polnych
  •  2 duże cebule
  •  3 jabłka
  •  0,5 szklanki wody
  •  0,5 szklanki octu winnego
  •  0,5 szklanki cukru
  •  1 łyżeczka gorczycy
  •  0,5 łyżeczki soli morskiej
  •  2,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  •  1 łyżeczka mielonej papryki ostrej

Pomidory myjemy, wycinamy nasady szypułek i lekko nacinamy. Wkładamy do wrzątku i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki.

Jabłka myjemy ,obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki.

Cebule obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Pomidory, jabłka i cebule gotujemy do miękkości w dużym garnku, w 0,5 szklanki wody. Następnie studzimy i miksujemy blenderem.

Dodajemy przyprawy i znowu gotujemy, aż do uzyskania pożądanej gęstości (od czasu do czasu mieszamy, żeby ketchup się nie przypalił).

Gorący ketchup przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Następnie odwracamy słoiczki do góry dnem,  przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.




Smacznego!