I do tego najsmaczniejszy!:)
Co takiego nadzwyczajnego jest w ketchupie? Likopen. Znajduje się w surowych pomidorach, ale w trakcie ich przetwarzania jego ilość zwiększa się. Dodatkowo likopen z gotowanych pomidorów jest lepiej przyswajalny od tego znajdującego się w surowych warzywach.
A jaka jest rola likopenu w naszym organizmie? Jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed chorobami nowotworowymi i serca.
A więc przetwarzajmy pomidory... na zdrowie!
- 2 kg pomidorów polnych
- 2 duże cebule
- 3 jabłka
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki octu winnego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka gorczycy
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 2,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
Pomidory myjemy, wycinamy nasady szypułek i lekko nacinamy. Wkładamy do wrzątku i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki.
Jabłka myjemy ,obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w ćwiartki.
Cebule obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory, jabłka i cebule gotujemy do miękkości w dużym garnku, w 0,5 szklanki wody. Następnie studzimy i miksujemy blenderem.
Dodajemy przyprawy i znowu gotujemy, aż do uzyskania pożądanej gęstości (od czasu do czasu mieszamy, żeby ketchup się nie przypalił).
Gorący ketchup przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Następnie odwracamy słoiczki do góry dnem, przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Ja tyle razy sobie obiacałam,ze zrobię i zawsze czasu braknie ale mam nadzieję za rok :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny!
OdpowiedzUsuńA gdzie podziały się pestki pomidorów?
OdpowiedzUsuńPomidory pozbawione skórek są przetwarzane w całości, razem z pestkami. Pozdrawiam:)
Usuń