czwartek, 20 września 2012

Nutella ze śliwek

Obowiązkowo co roku przygotowuję nutellę ze śliwek, bo mój Mąż jest jej wielkim fanem. Później kilkanaście słoiczków stoi w spiżarni i czeka na swoją kolej...

Taka nutella jest oczywiście zdrowsza od tej dostępnej w sklepach. A ponadto, za sprawą śliwek, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i zawiera całkiem dużo wapnia, fosforu, żelaza i błonnika.
W tej nutelli jest jeszcze  spora ilość kakao (150g), które ma więcej przeciwutleniaczy (a więc lepiej chroni przed chorobami nowotworowymi) od zielonej herbaty i czerwonego wina.


  •  3 kg śliwek
  •  0,5 kg cukru
  •  150 g ciemnego kakao


Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki.


Do dużego garnka wkładamy śliwki oraz wsypujemy cukier.
Gotujemy przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając (trzeba pilnować, żeby śliwki się nie przypaliły).

Po 3 godzinach dodajemy do śliwek kakao, dokładnie mieszamy, aby dobrze się rozpuściło i gotujemy jeszcze przez 20 minut.

Gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoików.
Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut, a następnie odwracamy do góry dnem,  przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.



Smacznego!
 

25 komentarzy:

  1. Ależ pyszotka! :) Wczoraj z ryneczku przytargałam skrzynkę śliwek i już chyba wiem co z nich zrobię. ;)

    Serdecznie witam w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przed chwilą skończyłam - bardzo mi smakuje. Polecam. Zdecydowanie zdrowsza alternatywa i zaspakaja zapotrzebowanie na czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny i przydatny przepis. Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czas gotowania skracam do 1 godziny przepuszczajac sliwki przez Maszynke do miesa.

      Usuń
  4. Zrobiłam, spróbowałam - absolutna rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. śliwki można gotować 3 godziny i więcej bez mieszania i gwarantuję ,że się nie przypalą(tylko absolutnie nie mieszać!!!!!gdyby nie wiem jak się chciało),absolutnie.ja tak gotuję i moi znajomi też. a taka nutella to rewelka!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem właśnie po lekturze fascynującego, wielostronicowego wątku na forum kafeterii, w którym ludzie wierzący w urban legen o nieprzypalających się śliwkach panicznie szukają sposobu na pozbycie się dwucentymentrowej warstwy spalenizny z gara :D ja na szczęście przypaliłam garnek tylko troszeczkę. Mieszajcie drewnianą łychą, nawet Ćwierczakiewiczowa kazała mieszać ;).

      Usuń
  6. A z jakich to ma być śliwek? Z węgierek czy z innych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niekoniecznie muszą to być węgierki, im słodsze tym lepiej;) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Wpadłam na chwilę - po sok żurawinowy, dla synka - a zagoszczę chyba na dłużej :)
    Jakie kakao będzie odpowiednie do tej nutelli? Prawdziwe, np. takie z wiatrakiem, czy udawane, coś jak Puchatek?
    Pozdrawiam i dziękuję za zdrowe pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj!Dziękuję za miłe słowa i oczywiście zachęcam do częstszych i dłuższych odwiedzin:) Najlepsze do nutelli jest kakao z wiatrakiem, Puchatek jest napojem kakaowym i ma dużo cukru.

      Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego popołudnia:)

      Agnieszka

      Usuń
  8. Właśnie się słoiczki studzą :) pozdrawiam, Sanna Veganna

    OdpowiedzUsuń
  9. A jeśli chcę zrobić nutelli tylko na jeden słoik to jakie będą ilości składników potrzebne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że na 1 słoik wystarczy 30 dag śliwek, 5 dag cukru i 15 g kakao.

      Usuń
  10. Zapowiada się pysznie :)
    A czy do tej "śliwkotelli" trzeba obierać śliwki ze skórki czy wrzucamy razem z nią?

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy zamiast cukru można użyć ksylitolu? Jeśli tak to czy również w takiej dużej ilości? To wygląda pysznie ale cukru nie jadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam ksylitolu do produkcji nutelli, więc trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. Ale może ktoś inny próbował?

      Pozdrawiam,

      Agnieszka

      Usuń
  12. Ile wychodzi z takiej porcji składników nutelli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gotuję nutellę w dużym 5 litrowym garnku, uzyskuję dużo małych i większych słoiczków pełnych pysznej, słodziutkiej nutelli :)

      Usuń
  13. witam
    bardzo dziękuje zrobiłem i życzę wszystkim smacznego .mnie z3 kg wyszło 4 słoiki po majonezie 250ml

    OdpowiedzUsuń