Taka nutella jest oczywiście zdrowsza od tej dostępnej w sklepach. A ponadto, za sprawą śliwek, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę A i zawiera całkiem dużo wapnia, fosforu, żelaza i błonnika.
W tej nutelli jest jeszcze spora ilość kakao (150g), które ma więcej przeciwutleniaczy (a więc lepiej chroni przed chorobami nowotworowymi) od zielonej herbaty i czerwonego wina.
- 3 kg śliwek
- 0,5 kg cukru
- 150 g ciemnego kakao
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki.
Do dużego garnka wkładamy śliwki oraz wsypujemy cukier.
Gotujemy przez 3 godziny, od czasu do czasu mieszając (trzeba pilnować, żeby śliwki się nie przypaliły).
Po 3 godzinach dodajemy do śliwek kakao, dokładnie mieszamy, aby dobrze się rozpuściło i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
Gorącą nutellę przekładamy do wyparzonych słoików.
Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut, a następnie odwracamy do góry dnem, przykrywamy szczelnie ręcznikiem i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Jutro idę po śliwki:)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie tu widzę :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszotka! :) Wczoraj z ryneczku przytargałam skrzynkę śliwek i już chyba wiem co z nich zrobię. ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie witam w akcji!
Robiłam - to jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą skończyłam - bardzo mi smakuje. Polecam. Zdecydowanie zdrowsza alternatywa i zaspakaja zapotrzebowanie na czekoladę.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i przydatny przepis. Dziękuję !
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:)
Usuńczas gotowania skracam do 1 godziny przepuszczajac sliwki przez Maszynke do miesa.
UsuńZrobiłam, spróbowałam - absolutna rewelacja!
OdpowiedzUsuńśliwki można gotować 3 godziny i więcej bez mieszania i gwarantuję ,że się nie przypalą(tylko absolutnie nie mieszać!!!!!gdyby nie wiem jak się chciało),absolutnie.ja tak gotuję i moi znajomi też. a taka nutella to rewelka!!!
OdpowiedzUsuńJestem właśnie po lekturze fascynującego, wielostronicowego wątku na forum kafeterii, w którym ludzie wierzący w urban legen o nieprzypalających się śliwkach panicznie szukają sposobu na pozbycie się dwucentymentrowej warstwy spalenizny z gara :D ja na szczęście przypaliłam garnek tylko troszeczkę. Mieszajcie drewnianą łychą, nawet Ćwierczakiewiczowa kazała mieszać ;).
UsuńA z jakich to ma być śliwek? Z węgierek czy z innych?
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie muszą to być węgierki, im słodsze tym lepiej;) Pozdrawiam
UsuńWpadłam na chwilę - po sok żurawinowy, dla synka - a zagoszczę chyba na dłużej :)
OdpowiedzUsuńJakie kakao będzie odpowiednie do tej nutelli? Prawdziwe, np. takie z wiatrakiem, czy udawane, coś jak Puchatek?
Pozdrawiam i dziękuję za zdrowe pyszności! :)
Witaj!Dziękuję za miłe słowa i oczywiście zachęcam do częstszych i dłuższych odwiedzin:) Najlepsze do nutelli jest kakao z wiatrakiem, Puchatek jest napojem kakaowym i ma dużo cukru.
UsuńSerdecznie pozdrawiam i życzę miłego popołudnia:)
Agnieszka
Właśnie się słoiczki studzą :) pozdrawiam, Sanna Veganna
OdpowiedzUsuńA jeśli chcę zrobić nutelli tylko na jeden słoik to jakie będą ilości składników potrzebne ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że na 1 słoik wystarczy 30 dag śliwek, 5 dag cukru i 15 g kakao.
UsuńZapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńA czy do tej "śliwkotelli" trzeba obierać śliwki ze skórki czy wrzucamy razem z nią?
Nie obieramy śliwek ze skórki;)
UsuńCzy zamiast cukru można użyć ksylitolu? Jeśli tak to czy również w takiej dużej ilości? To wygląda pysznie ale cukru nie jadam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam ksylitolu do produkcji nutelli, więc trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie. Ale może ktoś inny próbował?
UsuńPozdrawiam,
Agnieszka
Ile wychodzi z takiej porcji składników nutelli?
OdpowiedzUsuńJa gotuję nutellę w dużym 5 litrowym garnku, uzyskuję dużo małych i większych słoiczków pełnych pysznej, słodziutkiej nutelli :)
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje zrobiłem i życzę wszystkim smacznego .mnie z3 kg wyszło 4 słoiki po majonezie 250ml