środa, 18 kwietnia 2012

Pełnoziarniste pierogi z serem i suszonymi śliwkami

Pierogi z dzisiejszego posta są bardzo smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Zrobiłam je z mąki pszennej pełnoziarnistej, która obniża poziom cukru we krwi
i zapobiega n.in. chorobom serca, stawów, skóry i nowotworom. Ponadto po spożyciu potraw zawierających tą mąkę, na długo pozostaje uczucie sytości. 

Te pierogi nie zawierają jajek, więc nie wywołają reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko. 
Z poniższych składników przygotowałam 15 średniej wielkości pierogów.


  •  1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  •  0,5 szklanki wrzącej wody
  •  100 g chudego, białego sera twarogowego
  •  3 łyżki jogurtu naturalnego
  •  0,5 łyżki cukru trzcinowego
  •  3 suszone śliwki
  •  zwykła mąka pszenna (do podsypywania stolnicy)
  •  szczypta soli morskiej

Przygotowanie farszu : Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i cukier trzcinowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Przygotowanie sosu: Miksujemy w blenderze 1 łyżkę jogurtu naturalnego
z 3 opłukanymi, suszonymi śliwkami.

Przygotowanie ciasta: Mąkę pełnoziarnistą mieszamy  z wrzątkiem, formujemy ciasto w kulę i odstawiamy na talerzyku do ostygnięcia. Po chwili wkładamy przestudzone ciasto na 30 minut do lodówki.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Podsypując stolnicę zwykłą mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, na każdym z nich kładziemy porcję farszu.

Pierogi zlepiamy według ulubionego sposobu i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną (solą morską) wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez chwilę.

Gotowe pierogi polewamy przygotowanym sosem jogurtowo-śliwkowym.



Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Taka zdrowsza wersja pierogów bardzo mi się podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły komentarz. Rozumiem, ze pierogi smakowały?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie skorzystam z przepisu, ale spróbuję mąki żytniej, co do zdrowotności mąki pszennej - polecam artykuł http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za link do artykułu, w wolnej chwili oczywiście przeczytam.
      Serdecznie pozdrawiam ,

      Agnieszka

      Usuń