i zapobiega n.in. chorobom serca, stawów, skóry i nowotworom. Ponadto po spożyciu potraw zawierających tą mąkę, na długo pozostaje uczucie sytości.
Te pierogi nie zawierają jajek, więc nie wywołają reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko.
Z poniższych składników przygotowałam 15 średniej wielkości pierogów.
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 100 g chudego, białego sera twarogowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżki cukru trzcinowego
- 3 suszone śliwki
- zwykła mąka pszenna (do podsypywania stolnicy)
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie farszu : Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i cukier trzcinowy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Przygotowanie sosu: Miksujemy w blenderze 1 łyżkę jogurtu naturalnego
z 3 opłukanymi, suszonymi śliwkami.
Przygotowanie ciasta: Mąkę pełnoziarnistą mieszamy z wrzątkiem, formujemy ciasto w kulę i odstawiamy na talerzyku do ostygnięcia. Po chwili wkładamy przestudzone ciasto na 30 minut do lodówki.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki. Podsypując stolnicę zwykłą mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto niezbyt cienko. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, na każdym z nich kładziemy porcję farszu.
Pierogi zlepiamy według ulubionego sposobu i wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną (solą morską) wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez chwilę.
Gotowe pierogi polewamy przygotowanym sosem jogurtowo-śliwkowym.
Smacznego!
<3 Cudowne pierogi!
OdpowiedzUsuńTaka zdrowsza wersja pierogów bardzo mi się podoba;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz. Rozumiem, ze pierogi smakowały?;)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu, ale spróbuję mąki żytniej, co do zdrowotności mąki pszennej - polecam artykuł http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za link do artykułu, w wolnej chwili oczywiście przeczytam.
UsuńSerdecznie pozdrawiam ,
Agnieszka