wtorek, 23 października 2012

Nutella z bananów

Była już nutella ze śliwek, teraz czas na nutellę z bananów. Wiem, że niektórzy oczekiwali na ten przepis z niecierpliwością, więc oto jest:)

Banany są bogate w magnez i potas, a jeśli dodamy do nich jeszcze kakao zawierające więcej przeciwutleniaczy (a więc lepiej chroniące przed chorobami nowotworowymi) od zielonej herbaty i czerwonego wina, to otrzymamy bardzo zdrową nutellę. 
Taka nutella znakomicie będzie smakowała na naleśnikach, chlebie i różnych domowych przekąskach.



  •  2 bardzo dojrzałe banany
  •  2 łyżki brązowego cukru
  •  sok z połowy cytryny 
  •  2 łyżki kakao

Banany myjemy, obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki. Wkładamy banany do garnka, dosypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.

Gdy banany zaczną się rozpadać, zdejmujemy garnek z ognia i lekko studzimy.



Miksujemy banany na gładką masę, dolewamy sok z cytryny, dodajemy kakao i mieszając jeszcze chwilę gotujemy.


Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Ekstra! Muszę zrobić!
    Zapraszam do mnie ;)
    http://kulinarne-zmagania-fate.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. A w czym są te banany gotowane? Bo w garnku ma być tylko cukier i banan? Czy dolewamy wody?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, w garnku ma być tylko banan i cukier. Nie dodajemy wody, widoczny na zdjęciu "płyn" powstał właśnie z połączenia cukru i banana.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak można przechowywać ten krem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję przechowywać krem w lodówce i sporządzać go w mniejszych ilościach- tak żeby w ciągu kilku dni zjeść. A jak będzie potrzeba zrobić nowy:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Świetne przepisy! Obserwuję i od dziś będę korzystać z tych przepisów :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. swietne pzchota !

    OdpowiedzUsuń