Banany są bogate w magnez i potas, a jeśli dodamy do nich jeszcze kakao zawierające więcej przeciwutleniaczy (a więc lepiej chroniące przed chorobami nowotworowymi) od zielonej herbaty i czerwonego wina, to otrzymamy bardzo zdrową nutellę.
Taka nutella znakomicie będzie smakowała na naleśnikach, chlebie i różnych domowych przekąskach.
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki kakao
Banany myjemy, obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki. Wkładamy banany do garnka, dosypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
Gdy banany zaczną się rozpadać, zdejmujemy garnek z ognia i lekko studzimy.
Miksujemy banany na gładką masę, dolewamy sok z cytryny, dodajemy kakao i mieszając jeszcze chwilę gotujemy.
Smacznego!
O kurczę, zapisuję!:)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno! Super przepis:)
OdpowiedzUsuńEkstra! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie ;)
http://kulinarne-zmagania-fate.blog.pl/
A w czym są te banany gotowane? Bo w garnku ma być tylko cukier i banan? Czy dolewamy wody?
OdpowiedzUsuńTak, w garnku ma być tylko banan i cukier. Nie dodajemy wody, widoczny na zdjęciu "płyn" powstał właśnie z połączenia cukru i banana.
OdpowiedzUsuńJak można przechowywać ten krem? :)
OdpowiedzUsuńProponuję przechowywać krem w lodówce i sporządzać go w mniejszych ilościach- tak żeby w ciągu kilku dni zjeść. A jak będzie potrzeba zrobić nowy:)
UsuńPozdrawiam
Świetne przepisy! Obserwuję i od dziś będę korzystać z tych przepisów :)))
OdpowiedzUsuńswietne pzchota !
OdpowiedzUsuń