niedziela, 15 maja 2011

Chleb razowy na zakwasie

Pewnie wielu z Was zastanawia się jak upiec chleb na zakwasie. Niejednemu wydaje się to bardzo trudne.
Ale uwierzcie, upieczenie chleba na zakwasie nie jest niczym skomplikowanym. 



Chleb piekę średnio dwa razy w tygodniu. Najczęściej jest to chleb pszenno-żytni.
Do wypieku używam mąki razowej oraz zakwasu. Chleb zawsze się udaje, jest bardzo smaczny i zdrowy, a po domu unosi się piękny zapach.


Dzisiaj podaję przepis na chleb, w kolejnym poście opiszę jak wygląda moja produkcja zakwasu;)


Przepis na chleb na zakwasie:

  • 60 dag mąki pszennej razowej
  • 40 dag mąki żytniej
  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soli morskiej
  • ok. 0,7 l  letniej wody
  • po garści: pestek słonecznika, płatków owsianych, otrębów pszennych i żytnich, sezamu, siemienia lnianego itp.

Mieszamy ze sobą: mąkę pszenną i żytnią, zakwas, sól, cukier oraz wodę. Wodę należy dodawać stopniowo, ciasto musi być gęste. Napisałam, że do wykonania chleba potrzebujemy 0,7l wody, ale jest to wielkość przybliżona. W zależności od tego jakiej mąki użyjecie będziecie musieli dodać mniej lub więcej wody. Wodę dodajemy więc stopniowo, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły, a ciasto było gęste.
Tak przygotowaną mieszaninę należy odstawić na ok. 2 godziny w jakieś ciepłe miejsce.

Następnie dodajemy po garści: pestek słonecznika, płatków owsianych, otrębów pszennych i żytnich, sezamu, siemienia lnianego itp. Wszystko dokładnie mieszamy
z przygotowanym wcześniej ciastem i przekładamy do foremek (ja piekę w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia, papier lekko posypuję otrębami). Foremki odkładamy w ciepłe miejsce, aby chleby wyrosły- trwa to od kilku
do kilkunastu godzin.

Gdy chleby wyrosną, posypujemy je lekko otrębami i zwilżamy wodą.
Następnie wkładamy foremki do rozgrzanego piekarnika na ok. 60 min. Po upieczeniu wyciągamy foremki z pieca, odwracamy do góry dnem. Ostrożnie odrywamy od chleba papier do pieczenia, zostawiamy chleb do wystygnięcia.

Po ostudzeniu kroimy, nakładamy ulubiony serek, konfiturę lub wędlinę i cieszymy się smakiem własnoręcznie upieczonego chleba:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz