Pewnie wielu z Was zastanawia się jak upiec chleb na zakwasie. Niejednemu wydaje się to bardzo trudne.
Ale uwierzcie, upieczenie chleba na zakwasie nie jest niczym skomplikowanym.
Chleb piekę średnio dwa razy w tygodniu. Najczęściej jest to chleb pszenno-żytni.
Do wypieku używam mąki razowej oraz zakwasu. Chleb zawsze się udaje, jest bardzo smaczny i zdrowy, a po domu unosi się piękny zapach.
Do wypieku używam mąki razowej oraz zakwasu. Chleb zawsze się udaje, jest bardzo smaczny i zdrowy, a po domu unosi się piękny zapach.
Dzisiaj podaję przepis na chleb, w kolejnym poście opiszę jak wygląda moja produkcja zakwasu;)
Przepis na chleb na zakwasie:
- 60 dag mąki pszennej razowej
- 40 dag mąki żytniej
- 1 szklanka zakwasu żytniego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soli morskiej
- ok. 0,7 l letniej wody
- po garści: pestek słonecznika, płatków owsianych, otrębów pszennych i żytnich, sezamu, siemienia lnianego itp.
Mieszamy ze sobą: mąkę pszenną i żytnią, zakwas, sól, cukier oraz wodę. Wodę należy dodawać stopniowo, ciasto musi być gęste. Napisałam, że do wykonania chleba potrzebujemy 0,7l wody, ale jest to wielkość przybliżona. W zależności od tego jakiej mąki użyjecie będziecie musieli dodać mniej lub więcej wody. Wodę dodajemy więc stopniowo, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły, a ciasto było gęste.
Tak przygotowaną mieszaninę należy odstawić na ok. 2 godziny w jakieś ciepłe miejsce.
Tak przygotowaną mieszaninę należy odstawić na ok. 2 godziny w jakieś ciepłe miejsce.
Następnie dodajemy po garści: pestek słonecznika, płatków owsianych, otrębów pszennych i żytnich, sezamu, siemienia lnianego itp. Wszystko dokładnie mieszamy
z przygotowanym wcześniej ciastem i przekładamy do foremek (ja piekę w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia, papier lekko posypuję otrębami). Foremki odkładamy w ciepłe miejsce, aby chleby wyrosły- trwa to od kilku
do kilkunastu godzin.
z przygotowanym wcześniej ciastem i przekładamy do foremek (ja piekę w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia, papier lekko posypuję otrębami). Foremki odkładamy w ciepłe miejsce, aby chleby wyrosły- trwa to od kilku
do kilkunastu godzin.
Gdy chleby wyrosną, posypujemy je lekko otrębami i zwilżamy wodą.
Następnie wkładamy foremki do rozgrzanego piekarnika na ok. 60 min. Po upieczeniu wyciągamy foremki z pieca, odwracamy do góry dnem. Ostrożnie odrywamy od chleba papier do pieczenia, zostawiamy chleb do wystygnięcia.
Po ostudzeniu kroimy, nakładamy ulubiony serek, konfiturę lub wędlinę i cieszymy się smakiem własnoręcznie upieczonego chleba:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz