Bardzo lubię tą zupę. Przypomina mi beztroski okres dzieciństwa, wtedy gotowała mi ją babcia. Teraz, po wielu latach i kilku modyfikacjach składników, to ja przyrządzam ją swojej rodzinie. Gotuje się ją bardzo szybko, ale co najważniejsze: jest bardzo zdrowa i pożywna.
- 1,5 l wody
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki masła
- 3 łyżki chudego mleka
- pieprz, sól do smaku
Do garnka nalewamy wodę i gotujemy w niej obraną marchewkę, pietruszkę i seler.
Gdy warzywa będą ugotowane, wyciągamy je z wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Ostudzone warzywa ścieramy na tarce z dużymi otworami i wkładamy do pozostałego
w garnku wywaru warzywnego.
Obieramy ziemniaki, a następnie kroimy je w kostkę. Ziemniaki, liść laurowy oraz ziele angielskie dodajemy do startych warzyw i gotujemy.
Gdy ziemniaki będą już ugotowane dodajemy masło, mieszamy. A następnie wlewamy mleko, również mieszamy.
Zupa jest gotowa. Możecie jeszcze przyprawić ją solą i pieprzem, ale niekoniecznie.
Ja już nie doprawiam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz