czwartek, 19 maja 2011

Naleśniki z kiełkami i pomarańczą

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych naleśników z dżemem. Polecam!

  • 1 jajko wiejskie
  • 1 szklanka wody
  • 1,25 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta cukru trzcinowego
  • szczypta papryki słodkiej
  • garść kiełków brokuła i lucerny
  • 3 cząstki pomarańczy
  • olej rzepakowy

Przygotowanie farszu: Obieramy pomarańczę, dzielimy ją na małe kawałki.
Do pomarańczy dodajemy wypłukane kiełki, wszystko mieszamy.

Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Ubijamy jajko, dodajemy mąkę i wodę. Następnie dodajemy sól, cukier i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na rozgrzany na patelce olej wylewamy porcję ciasta, rozprowadzamy i smażymy
z obu stron na złocisty kolor. Na  gotowe naleśniki nakładamy farsz i zawijamy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz