składniki suche:
- 1,75 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 0,75 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
składniki mokre:
- 1 jajko wiejskie
- 1,25 szklanki chudego mleka
- 0,5 szklanki rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z pomarańczy
dodatki: np. starta czekolada, żurawina
Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym mieszamy wszystkie składniki suche.
W drugim naczyniu miksujemy wszystkie składniki mokre.
W drugim naczyniu miksujemy wszystkie składniki mokre.
Do składników suchych wlewamy mokre, krótko mieszamy aż do połączenia.
Tak przygotowaną masą wypełniamy foremki do ¾ wysokości (ja unikam teflonu kiedy tylko mogę, muffinki piekę więc w porcelanowych kokilkach).
Wierzch muffinek posypujemy startą czekoladą lub żurawiną.
Wierzch muffinek posypujemy startą czekoladą lub żurawiną.
Pieczemy ok. 20minut
w jakiej temperaturze pieczemy?
OdpowiedzUsuńPieczemy w 170st lub do "suchego patyczka".
UsuńDla żurawiny oddałabym życie :) kocham to a w połączeniu z czekolada zawsze daje radę :) V zapraszam do mnie i czekam na opinię :) Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN
OdpowiedzUsuń