wtorek, 17 maja 2011

Czekoladowe muffinki

Pełnoziarniste, czekoladowe muffiny- w sam raz na chwilę słabości. Są przepyszne, zawsze się udają, a przede wszystkim są mocno czekoladowe. Pycha!

składniki suche:
  • 1,75 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 0,75 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

składniki mokre:
  • 1 jajko wiejskie 
  • 1,25 szklanki chudego mleka
  • 0,5 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z pomarańczy

dodatki: np. starta czekolada, żurawina


Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym mieszamy wszystkie składniki suche.
W drugim naczyniu miksujemy wszystkie składniki mokre.

Do składników suchych wlewamy mokre, krótko mieszamy aż do połączenia.
Tak przygotowaną masą wypełniamy foremki do ¾ wysokości (ja unikam teflonu kiedy tylko mogę, muffinki piekę więc w porcelanowych kokilkach).

Wierzch muffinek posypujemy startą czekoladą lub żurawiną.
Pieczemy ok. 20minut

3 komentarze:

  1. w jakiej temperaturze pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy w 170st lub do "suchego patyczka".

      Usuń
  2. Dla żurawiny oddałabym życie :) kocham to a w połączeniu z czekolada zawsze daje radę :) V zapraszam do mnie i czekam na opinię :) Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN

    OdpowiedzUsuń