w wiedeńskim są ziemniaki i 1 kostka masła... różnic znajdzie się jeszcze kilka. Jednak dla mnie największą różnicą jest dodatek ziemniaków, bo jeszcze nigdy nie dodawałam ich do wypieków. Spotkałam się już z przepisami na chleb zawierającymi ziemniaki , ale jeszcze nigdy nie upiekłam takiego pieczywa.
Więc dzisiejszy sernik to mój debiut w kategorii ziemniaczanej;)
Przepis pochodzi z tej strony- ja użyłam mniej cukru waniliowego i ciasto piekłam w prostokątnej formie. Następnym razem (a na pewno taki będzie) zrobię jeszcze spód- choćby z pokruszonych herbatników;)
- 1 kg mielonego sera twarogowego
- 25 dag ugotowanych (ostudzonych) ziemniaków
- 8 jajek wiejskich
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ser i ziemniaki umieszczamy w malakserze i miksujemy.
Z białek ubijamy pianę.
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy w dużej misce, za pomocą miksera. Następnie (cały czas ucierając) dodajemy na przemian: 1 żółtko i 1 łyżkę masy serowo-ziemniaczanej. Gdy dodamy już wszystkie żółtka i całą masę serowo-ziemniaczaną, dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz dokładamy pianę z białek. Mieszamy dokładnie, ale bardzo delikatnie!
Ciasto pieczemy w formie 24x28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką) w temperaturze 180oC, przez ok.60 minut.
Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Smacznego!
Zobacz również:
Masło orzechowe | Pomożecie mi? | Domowa skórka pomarańczowa |
ja też zawsze piekę sernik z ziemniakami :) tylko daję mniej jajek i masła, niż w tym przepisie.
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedziałam, że taki sernik to wiedeński ;p
Szczerze mówiąc też nie wiedziałam, że to wiedeński;) Taką miał nazwę na blogu, z którego pożyczyłam przepis, więc wszystko wskazuje na to, że jest z Wiednia;)
UsuńSerdecznie Cię pozdrawiam:)
Najlepszy sernik, mogłabym jeść i jeść :))
OdpowiedzUsuńKlaudia witaj w klubie;)
Usuńsernik wiedeński - to ten jeden z najpyszniejszych ;D pysznie wygląda u ciebie *-*
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :) Sernika z ziemniakami jeszcze nie piekłam, ale chleb z ich dodatkiem był bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń