Od dawna planowałam ją ugotować, ale nie mogłam się zebrać. Znajomi przygotowują ją z mlekiem, na słodko. Ja chciałam spróbować inaczej, po swojemu. Nieskromnie powiem, że wyszło pysznie;)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 0,5 małej dyni
- 1 łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- do smaku: sól morska i pieprz
- oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron
- podprażone pestki dyni
Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wybieramy z niej miąższ. Wydrążoną dynię obieramy ze skóry
i kroimy na małe kawałki, które pieczemy przez ok.30 minut w piekarniku.
Na oliwie z oliwek lekko podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
Cebulę, czosnek, imbir i upieczoną dynię dodajemy do wywaru warzywnego, całość gotujemy przez ok.10 minut. Studzimy, a następnie miksujemy na krem.
Tuż przed podaniem można posypać zupę podprażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz