W tym roku świąteczne przygotowania rozpoczęłam od lepienia pierogów. Nie była to ciężka praca, ale cieszę się, że mam ją już za sobą. Dzięki wsparciu i dyscyplinie rodziny ( aż trudno w to uwierzyć, ale naprawdę nie podjadali;) dotrwałam do końca. A efekty moich "eksperymentów" oceńcie sami...
ciasto:
- mąka pszenna (użyłam mąki typu 650 i 450)
- olej z pestek winogron
- woda
- sól morska
farsz:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 cebule
- 3 suszone grzyby
- 60 dag pieczarek
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
Taka ilość farszu wystarczyła mi na ok. 80 pierogów.
Przygotowanie farszu:
W dużym garnku gotujemy: kapustę kiszoną, suszone grzyby, 1 cebulę przekrojoną na pół oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gdy kapusta będzie już ugotowana, a woda całkowicie wyparuje, wyjmujemy z garnka: cebulę, listki laurowe i ziele angielskie.
Kapustę z dodatkiem suszonych grzybów studzimy i drobno kroimy (polecam za pomocą robota kuchennego).
Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na oleju do czasu, aż woda się z nich wygotuje.
Dwie cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
Gdy wszystkie składniki farszu (kapusta, pieczarki i cebula) ostygną, łączymy je ze sobą i dokładnie mieszamy. Farsz można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
Łączymy ze sobą mąkę, olej i wodę, tak aby powstało elastyczne ciasto. Dodajemy do niego sól i ponownie wyrabiamy.
Odrywamy małe fragmenty ciasta, które rozwałkowujemy i wykrawamy z nich (np. szklanką) krążki.
Na każdym krążku układamy łyżeczką porcję farszu i zlepiamy pierogi w dowolny sposób.
Moja Mama potrafi m.in. upleść taki niby warkoczyk, widoczny na zdjęciu poniżej. A jakie są Wasze ulubione sposoby na zlepianie pierogów?
Niewykorzystywane aktualnie ciasto przechowuję w zawiniętej torebce foliowej, aby uchronić je przed zbędnym wysychaniem.
Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się i lekko osoloną wodę. Od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez około 2 minuty.
Ugotowane pierogi możemy również za jakiś czas odsmażyć...
Życzę wielu pysznych pierogów!
Wyglądają bardzo apetycznie. "Warkoczyk" czy "falbanka" ważne żeby dobrze były sklejone. Wygląda na to, że są.
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy pierogi, ja zwłaszcza z kapustą i grzybami. Wyszły Ci profesjonalne!
OdpowiedzUsuń