czwartek, 13 grudnia 2012

Jesienne muffiny z dynią i orzechami włoskimi

Pozostając jeszcze chwilkę w klimatach jesiennych, będę Was kusiła tymi słodziutkimi muffinami. Znajdzie się jeszcze u kogoś  dynia? Jest ona kopalnią witamin (zawiera m.in. witaminy C, E, z grupy B i beta karoten), więc muffiny będą nie tylko bardzo smaczne, ale jednocześnie zdrowe...


  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  0,5 szklanki cukru trzcinowego
  •  1 jajko wiejskie
  •  0,5 szklanki drobno startego miąższu dyni
  •  0,25 szklanki oleju z pestek winogron
  •  0,25 szklanki mleka
  •  0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  •  0,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  •  0,25 szklanki wiórków kokosowych
  •  0,25 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  •  sól morska


W dużej misce mieszamy mąkę, sodę, cukier oraz szczyptę soli i przyprawę korzenną. Dodajemy dynię, olej, mleko i jajka. Wszystko miksujemy.

Łączymy masę dyniową z wiórkami kokosowymi i orzechami.

Ciastem napełniamy kokilki wyłożone papilotkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz