Teraz, gdy sama gotuję w domu, bardzo polubiłam zupę ogórkową. Lubię ją za lekko kwaskowaty smak oraz różnorodność zawartych w niej warzyw. Taaak... zupa ogórkowa zyskała pewne miejsce w moim menu;)
- 8-9 kiszonych ogórków (najlepiej z własnej spiżarni)
- 1 seler
- 3 pietruszki
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 0,5 łyżki masła
- 3 listki laurowe
- do smaku: sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 ziemniaków
Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej i odstawiamy.
Seler i pietruszki myjemy, obieramy, ponownie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Marchewki myjemy, obieramy, ponownie myjemy i kroimy w talarki. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy masło i dusimy je w dużym garnku.
Gdy warzywa są już podduszone, dodajemy do nich starte ogórki, cebulę pokrojoną w kostkę, ząbki czosnku (w całości) oraz sól i pieprz, całość zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem.
W osobnym garnku gotujemy ( w wodzie lub na parze) pokrojone w kostkę ziemniaki- ja gotuję bez dodatku soli. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy je do gotujących się warzyw.. Całość gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
Smacznego!
ogórkową bardzo lubię
OdpowiedzUsuń