środa, 25 stycznia 2012

Domowa wędlina z indyka

Od dawna nie jem czerwonego mięsa, ale często kupowałam wędlinę drobiową. Jednak i to się zmieniło.
Od pewnego czasu jedynymi nabywanymi przeze mnie produktami ze sklepu mięsnego  są filety drobiowe. W mojej kuchni wszystkie dania mięsne powstają więc na bazie filetów z kurczaka lub indyka. Tak jest również w przypadku wędliny- przygotowuję pyszną i zdrową pieczoną szynkę z indyka.
Moja wędlina z indyka jest nieporównywalnie lepsza od tych dostępnych 
w sklepach. Przede wszystkim jest pozbawiona chorobotwórczych konserwantów, nie jest napompowana wodą i innymi chemicznymi składnikami zwiększającymi masę mięsa. Jej wykonanie jest banalnie proste, nie jest czasochłonne, więc naprawdę warto wypróbować mój przepis na szynkę z indyka.


  •  0,5 kg fileta z indyka
  •  sól morska
  •  pieprz
  •  1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  •  zioła prowansalskie
  •  suszone pomidory w oliwie (opcjonalnie, możecie pominąć pomidory, bez nich szynka również będzie smaczna)
  •  kilka wykałaczek

Filet dokładnie myjemy, a następnie nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Wyjęty z lodówki filet posypujemy ziołami prowansalskimi, na środku układamy suszone pomidory i staramy się jak najściślej zwinąć filet w rulon.



 W zwinięty filet wbijamy wykałaczki, tak aby zachował formę rolady.



Tak przygotowany filet posypujemy obficie mieloną papryką słodką i pieczemy przez ok. 1 godzinę (pod koniec pieczenia należy przekroić mięso, aby sprawdzić czy nie jest surowe).

Po wyjęciu mięsa z piekarnika, delikatnie usuwamy wykałaczki.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz