- 3 marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 5 ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól morska
- pieprz
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- olej lniany (opcjonalnie)
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy (ja gotowałam w nieosolonej wodzie).
Marchewki, seler oraz pietruszkę myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy dużą ilością wody i gotujemy pod przykryciem.
Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone łodyżki koperku.
Gdy warzywa w garnku będą już miękkie, dodajemy do nich cebulę, czosnek, łodyżki koperku i drobno posiekane gałązki koperku oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.
Zupę zabielamy jogurtem naturalnym.
Na talerzu możemy jeszcze wzbogacić zupę o NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), polewając ją olejem lnianym.
Smacznego!
Koperkową zawsze lubiłam. Pyszna i zdrowa;)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpyszna i zdrowa
zupa pyszna ale przydałoby się ją na czymś ugotować np. na udzie albo na skrzydełkach będzie bardziej treściwa a i oliwy nie trzeba dodawać
OdpowiedzUsuń