wtorek, 5 czerwca 2012

Zupa koperkowa

Smak tej zupie nadaje koperek, ale nie taki suszony, z torebki, kupiony w sklepie. Bez trudu można przecież kupić pęczek świeżego koperku w warzywniaku czy na rynku. A taki świeży koper to samo zdrowie! Nie tylko dodaje smaku, ale również działa oczyszczająco i pobudza przemianę materii. Jest także źródłem witamin, soli mineralnych i kwasu foliowego.



  •  3 marchewki
  •  1 seler
  •  2 pietruszki
  •  1 cebula
  •  5 ziemniaków
  •  2 ząbki czosnku
  •  pęczek koperku
  •  sól morska
  •  pieprz
  •  oliwa z oliwek
  •  jogurt naturalny 
  •  olej lniany (opcjonalnie)


Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy (ja gotowałam w nieosolonej wodzie).

Marchewki, seler oraz pietruszkę myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy dużą ilością wody i gotujemy pod przykryciem.

Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone łodyżki koperku.

Gdy warzywa w garnku będą już miękkie, dodajemy do nich cebulę, czosnek, łodyżki koperku i drobno posiekane gałązki koperku oraz ugotowane wcześniej ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut.

Zupę zabielamy jogurtem naturalnym.



Na talerzu możemy jeszcze wzbogacić zupę o NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), polewając ją olejem lnianym.



Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Koperkową zawsze lubiłam. Pyszna i zdrowa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupa pyszna ale przydałoby się ją na czymś ugotować np. na udzie albo na skrzydełkach będzie bardziej treściwa a i oliwy nie trzeba dodawać

    OdpowiedzUsuń