poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Sernik wiedeński

Ostatnio ciągle piekłam ten sernik i pomyślałam, że najwyższy czas spróbować czegoś nowego. Nowy sernik różni się od poprzedniego pod wieloma względami, przede wszystkim jest cięższy. W serniku z rosą było mleko i 0,5 kostki masła, 
w wiedeńskim są ziemniaki i 1 kostka masła... różnic znajdzie się jeszcze kilka. Jednak dla mnie największą różnicą jest dodatek ziemniaków, bo jeszcze nigdy nie dodawałam ich do wypieków. Spotkałam się już z przepisami na chleb zawierającymi ziemniaki , ale jeszcze nigdy nie upiekłam takiego pieczywa. 
Więc dzisiejszy sernik to mój debiut w kategorii ziemniaczanej;)

Przepis pochodzi z tej strony- ja użyłam mniej cukru waniliowego i ciasto piekłam w prostokątnej formie. Następnym razem (a na pewno taki będzie) zrobię jeszcze spód- choćby z pokruszonych herbatników;)




  •  1 kg mielonego sera twarogowego
  •  25 dag ugotowanych (ostudzonych) ziemniaków
  •  8 jajek wiejskich
  •  1 kostka miękkiego masła
  •  1 szklanka cukru pudru
  •  1 łyżka cukru waniliowego
  •  1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ser i ziemniaki umieszczamy w malakserze i miksujemy.

Z białek ubijamy pianę.

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy w dużej misce, za pomocą miksera. Następnie (cały czas ucierając) dodajemy na przemian: 1 żółtko i 1 łyżkę masy serowo-ziemniaczanej. Gdy dodamy już wszystkie żółtka i całą masę serowo-ziemniaczaną, dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz dokładamy pianę z białek. Mieszamy dokładnie, ale bardzo delikatnie!

Ciasto pieczemy w formie 24x28 cm (wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką)  w temperaturze 180oC, przez ok.60 minut.

Studzimy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego!



Zobacz również:

Masło orzechowePomożecie mi?Domowa skórka pomarańczowa





6 komentarzy:

  1. ja też zawsze piekę sernik z ziemniakami :) tylko daję mniej jajek i masła, niż w tym przepisie.
    nawet nie wiedziałam, że taki sernik to wiedeński ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc też nie wiedziałam, że to wiedeński;) Taką miał nazwę na blogu, z którego pożyczyłam przepis, więc wszystko wskazuje na to, że jest z Wiednia;)

      Serdecznie Cię pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Najlepszy sernik, mogłabym jeść i jeść :))

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik wiedeński - to ten jeden z najpyszniejszych ;D pysznie wygląda u ciebie *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale :) Sernika z ziemniakami jeszcze nie piekłam, ale chleb z ich dodatkiem był bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń