Zmysły
pozwalają odbierać nam różnorakie bodźce z zewnątrz, to dzięki nim poznajemy
świat. Jednym z takich naszych
„łączników” ze światem jest smak. W gruncie rzeczy, to właśnie zmysł smaku,
jest tematem przewodnim mojego bloga. Kubki smakowe na języku występują w
skupiskach, tzw. „ brodawkach”. Możemy je podzielić na cztery podstawowe grupy,
ze względu na rozróżniane smaki. Za
rozpoznanie smaku słodkiego odpowiada czubek języka, słonego- brzegi,
gorzkiego-tył,
a kwaśnego- części boczne języka.
a kwaśnego- części boczne języka.
Ciągle
eksperymentuję ze smakami, testuję, kombinuję, próbuję… tak aby uzyskać Smak.
Jednak w trakcie przygotowywania wszystkich posiłków, cały czas mam w głowie myśl: żeby było możliwie jak najzdrowiej. Bo dla mnie liczą się nie tylko przyjemne wrażenie smakowe, równie ważna jest jakość i pochodzenie składników. Moje przepisy trafiają do coraz większej publiczności, są wręcz przekazywane z ręki do ręki. Ostatnio wśród znajomych furorę robią kotlety z ciecierzycy oraz kotlety z selera. Nawet nie wiecie jak każdy taki sms o treści „PYCHA!” cieszy:)
Jednak w trakcie przygotowywania wszystkich posiłków, cały czas mam w głowie myśl: żeby było możliwie jak najzdrowiej. Bo dla mnie liczą się nie tylko przyjemne wrażenie smakowe, równie ważna jest jakość i pochodzenie składników. Moje przepisy trafiają do coraz większej publiczności, są wręcz przekazywane z ręki do ręki. Ostatnio wśród znajomych furorę robią kotlety z ciecierzycy oraz kotlety z selera. Nawet nie wiecie jak każdy taki sms o treści „PYCHA!” cieszy:)
Jednak
z przykrością muszę stwierdzić, że nie wszyscy mogą się cieszyć pełnią smaku
moich dań. Przyczyn zaburzeń smaku jest
wiele, m.in. są to dolegliwości neurologiczne, nefrologiczne lub endokrynologiczne.
Wiadomo, że mamy niewielki wpływ na to, czy zachorujemy, czy nie. Są jednak
sytuacje, w których mamy wpływ na kondycję naszego organizmu, a świadomie go
zanieczyszczamy.
Niedawno
zostałam poproszona o przeanalizowanie jaki wpływ na doznania smakowe ma palenie papierosów. Muszę przyznać, że wcześniej nie zastanawiałam się nad
tym jak palacze odczuwają smaki Teraz,
gdy pojawił się ten temat, od razu wyobraziłam
sobie smak dymu tytoniowego w ustach. Okropieństwo! Osobiście nie palę
papierosów, bliskie mi osoby również są non-smokers. Jednak nie oznacza to, że
nie mamy do czynienia z papierosami- one są wszędzie! Dym tytoniowy trafia do
mojego układu oddechowego kilka razy dziennie- czy mi się to podoba czy nie. Nie
chcę, ale muszę. Nie chcę, ale jestem… palaczem biernym.
W
2009 r. zostały opublikowane wyniki badania, w którym
przebadano 62 mężczyzn służących
w greckiej armii ( 28 palaczy i 34 niepalących). Naukowcy jednoznacznie dowiedli: nikotyna upośledza smak. Okazało się, że brodawki znajdujące się na języku palaczy były bardziej płaskie, mniej ukrwione , a co za tym idzie: miały mniejszą wrażliwość na smak. Nasz układ pokarmowy rozpoczyna się jamą ustną. To na tym etapie trawienia odczuwamy przyjemność jedzenia. Tylko czy jedzenie nadal jest dla nas przyjemne? A może czas coś zmienić?
w greckiej armii ( 28 palaczy i 34 niepalących). Naukowcy jednoznacznie dowiedli: nikotyna upośledza smak. Okazało się, że brodawki znajdujące się na języku palaczy były bardziej płaskie, mniej ukrwione , a co za tym idzie: miały mniejszą wrażliwość na smak. Nasz układ pokarmowy rozpoczyna się jamą ustną. To na tym etapie trawienia odczuwamy przyjemność jedzenia. Tylko czy jedzenie nadal jest dla nas przyjemne? A może czas coś zmienić?
Nie
paliłam i nie palę papierosów, więc nie mam doświadczeń związanych z
odzwyczajaniem się od nikotyny. Wyobrażam sobie, że musi to być trudne (jak
każda walka z nałogiem). Jednak warto być otwartym na różne nowinki techniczne,
a pojawiły się one i na tym polu. Dzięki internetowym rozwiązaniom rzucenie
palenia może być łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Więc może warto
spróbować i rzucić palenie?
Zobacz również:
Kotlety z ciecierzycy | Kotlety z selera | Chrupiące kąski z kurczaka |
bardzo fajny wpis :)
OdpowiedzUsuń