niedziela, 17 lipca 2011

Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie to doskonała propozycja dla osób dbających o linię. Takie leczo kusi kolorami i zapachem, smakuje wyśmienicie, choć nie ma w nim 
ani grama mięsa.



  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 papryki
  • 4 pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta soli morskiej
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Myjemy bakłażan, kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Plastry lekko solimy
i odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach płuczemy bakłażan pod bieżącą wodą
( w ten sposób usuniemy z bakłażana gorycz), a następnie kroimy w kostkę
i skrapiamy sokiem z cytryny.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.

Cukinię myjemy, rozkrawamy na pół i z każdej części wydrążamy środek. Resztę kroimy w kostkę.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na małe kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na rozgrzaną w garnku oliwę. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę, cukinię, pomidory i bakłażan.
Do garnka wyciskamy ząbek czosnku, a także dodajemy wodę, paprykę słodką, koncentrat pomidorowy oraz garść suszonych pomidorów.

Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez ok.20-30 minut.



Smacznego!

1 komentarz: