poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Muffiny marchewkowe z rodzynkami

Bardzo dawno nie robiłam tych muffin, dzisiaj sobie o nich przypomniałam i oto są: pełne marchewki, płatków i otrębów muffiny o lekko korzennym zapachu. To, co dla niektórych osób może być bardzo istotne- piecze się je bez mąki. W tych muffinach dominuje marchewka, będąca bogatym źródłem błonnika i karotenoidów pośrednio chroniących oczy i zapewniających dobry stan skóry, włosów i paznokci.



  •  1,5 szklanki startej marchewki
  •  1 szklanka płatków owsianych
  •  0,5 szklanki otrębów owsianych
  •  0,5 szklanki cukru trzcinowego
  •  3 jajka wiejskie
  •  3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  •  garść rodzynek
  •  0,5 łyżeczki cynamonu
  •  1 łyżeczka przyprawy do piernika
  •  1 płaska łyżeczka soli morskiej
  •  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Muffiny marchewkowe przygotowujemy w dwóch naczyniach. W pierwszym mieszamy ze sobą płatki, otręby, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i przyprawę do piernika.

W drugim naczyniu miksujemy  jajka, cukier i oliwę (lub olej). Gdy masa jest już jednolita, dodajemy do niej startą marchewkę i pokrojone rodzynki. Całość delikatnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do pierwszego naczynia z suchymi składnikami.



Mieszamy i napełniamy ciastem kokilki wyłożone papilotkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 minut.


Te muffiny można również upiec bez wykładania kokilek papilotkami. Jednak w takiej sytuacji nie uda Wam się wyjąć ciastek z kokilek w całości-można je wtedy jeść łyżeczką prosto z kokilki;)

Smacznego!


Zobacz również:

Muffiny extra czekoladoweWilgotne muffiny z burakamiMuffiny z dynią i orzechami





2 komentarze:

  1. Gratuluję zwycięstwa w konkursie. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie sponsora nagród: https://www.facebook.com/BycKobietaFemin

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    gratuluję! :)
    Poproszę o przesłanie adresu.

    Pozdrawiam
    Jesteśmy tym, co jemy

    OdpowiedzUsuń