Bardzo dawno nie robiłam tych muffin, dzisiaj sobie o nich przypomniałam i oto są: pełne marchewki, płatków i otrębów muffiny o lekko korzennym zapachu. To, co dla niektórych osób może być bardzo istotne- piecze się je bez mąki. W tych muffinach dominuje marchewka, będąca bogatym źródłem błonnika i karotenoidów pośrednio chroniących oczy i zapewniających dobry stan skóry, włosów i paznokci.
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 0,5 szklanki otrębów owsianych
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka wiejskie
- 3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
- garść rodzynek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Muffiny marchewkowe przygotowujemy w dwóch naczyniach. W pierwszym mieszamy ze sobą płatki, otręby, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu miksujemy jajka, cukier i oliwę (lub olej). Gdy masa jest już jednolita, dodajemy do niej startą marchewkę i pokrojone rodzynki. Całość delikatnie mieszamy. Powstałą masę przelewamy do pierwszego naczynia z suchymi składnikami.
Mieszamy i napełniamy ciastem kokilki wyłożone papilotkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 35 minut.
Te muffiny można również upiec bez wykładania kokilek papilotkami. Jednak w takiej sytuacji nie uda Wam się wyjąć ciastek z kokilek w całości-można je wtedy jeść łyżeczką prosto z kokilki;)
Smacznego!
Zobacz również:
Muffiny extra czekoladowe | Wilgotne muffiny z burakami | Muffiny z dynią i orzechami |
Gratuluję zwycięstwa w konkursie. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie sponsora nagród: https://www.facebook.com/BycKobietaFemin
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńgratuluję! :)
Poproszę o przesłanie adresu.
Pozdrawiam
Jesteśmy tym, co jemy