i mikroelementów. Jeśli chcecie, aby miała jeszcze więcej właściwości zdrowotnych, w trakcie gotowania dodajcie do niej ziarna amarantusa i ostropest plamisty.
- 1 główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- pęczek koperku
- świeżo przeciśnięty ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- opcjonalnie: 1 łyżka nasion amarantusa, 1 łyżeczka ostropestu plamistego
Kapustę myjemy i szatkujemy, a następnie wkładamy do dużego garnka.
Dolewamy ok. 1 szklankę wody i dusimy kapustę do miękkości.
W międzyczasie podsmażamy na rozgrzanej oliwie pokrojone w kostkę cebule
oraz czosnek.
Gdy kapusta zrobi się miękka, dodajemy do niej podsmażoną cebulę i dokładnie mieszamy. Dokładamy także przecier pomidorowy i przyprawy- sól, koperek i kminek oraz opcjonalnie: nasiona amarantusa i ostropest plamisty.
Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz