niedziela, 21 sierpnia 2011

Młoda kapusta z koperkiem

Uwielbiam młodą kapustę z koperkiem, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym łatwym przepisem. Jak wiadomo, kapusta stanowi cenne źródło witamin 
i mikroelementów. Jeśli chcecie, aby miała jeszcze więcej właściwości zdrowotnych, w trakcie gotowania dodajcie do niej ziarna amarantusa i ostropest plamisty.



  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pęczek koperku
  • świeżo przeciśnięty ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: 1 łyżka nasion amarantusa, 1 łyżeczka ostropestu plamistego


Kapustę myjemy i szatkujemy, a następnie wkładamy do dużego garnka.
Dolewamy ok. 1 szklankę wody i dusimy kapustę do miękkości.

W międzyczasie podsmażamy na rozgrzanej oliwie pokrojone w kostkę cebule
oraz czosnek.

Gdy kapusta zrobi się miękka, dodajemy do niej podsmażoną cebulę i dokładnie mieszamy. Dokładamy także przecier pomidorowy i przyprawy- sól, koperek i kminek oraz opcjonalnie: nasiona amarantusa i ostropest plamisty.
Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz