- 0,5 opakowania makaronu muszle z pszenicy durum (15 dużych muszli)
- 1 opakowanie (450g) mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 5 pieczarek
- 1 duża cebula
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 0,25 szklanki chudego mleka
- 125 g sera mozzarella
- przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka
- oliwa z oliwek
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Sos: Do garnka lub na patelnię wylewamy odrobinę oliwy i lekko podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, koncentrat pomidorowy, wodę oraz szczyptę czosnku granulowanego.
Całość mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu.
Farsz: Szpinak wkładamy do garnka, podgrzewamy na odrobinie oliwy i dzielimy łyżką na mniejsze części. Mieszamy.
Gdy szpinak się rozmrozi, dolewamy do niego mleko i dosypujemy szczyptę czosnku. Mieszamy i gotujemy kilka minut.
Po chwili dodajemy podzieloną na drobne cząstki mozzarellę oraz szczyptę papryki słodkiej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Do naczynia wlewamy połowę przygotowanego sosu.
Ugotowane muszle napełniamy farszem i układamy w naczyniu.
Na końcu polewamy muszle pozostałą połową sosu.
Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz