piątek, 27 maja 2011

Muffinki z migdałami

... czyli słodkości do piknikowego koszyka!


  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka wiejskie
  • 2 łyżki kefiru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru trzcinowego
  • płatki migdałowe (do posypania)

Masło ucieramy z cukrem, a następnie (cały czas ucierając) dodajemy żółtka, mąkę, sodę i kefir.

Z białek ubijamy sztywną pianę  i mieszamy ją z ciastem ( 2 łyżki odkładamy do szklanki). Tak powstałą masę przelewamy do formy na muffiny (ja oczywiście używam porcelanowych kokilek), do 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Do odłożonej piany dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na cieście.
Pieczemy ok. 35 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz