- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka wiejskie
- 2 łyżki kefiru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru trzcinowego
- płatki migdałowe (do posypania)
Masło ucieramy z cukrem, a następnie (cały czas ucierając) dodajemy żółtka, mąkę, sodę i kefir.
Z białek ubijamy sztywną pianę i mieszamy ją z ciastem ( 2 łyżki odkładamy do szklanki). Tak powstałą masę przelewamy do formy na muffiny (ja oczywiście używam porcelanowych kokilek), do 3/4 wysokości. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Do odłożonej piany dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na cieście.
Pieczemy ok. 35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz