Kiszone ogórki są bardzo zdrowe, przede wszystkim regulują ciśnienie krwi i mają pozytywny wpływ na pracę jelit. Sok z kiszonych ogórków jest również bogatym źródłem witamin i związków mineralnych.
W sklepach dostępne są specjalne gliniane garnki do kiszenia. Ja jednak wolę zwykłe, szklane słoiki. Zachęcam Was do przygotowania własnych ogórków małosolnych lub kiszonych.
Smakują o wiele lepiej od sklepowych!
- dowolna ilość małych ogórków gruntowych
- czosnek
- koper
- sól morska
- woda
Przygotowujemy zalewę: w garnku gotujemy 1 litr wody z 1 łyżką soli ( lub odpowiednio więcej, w zależności od tego ile ogórków chcemy ukisić).
Studzimy zalewę.
Dokładnie myjemy ogórki i koper.
Obieramy czosnek, każdy ząbek kroimy na pół.
W słoikach ciasno układamy ogórki (na pionowo). Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, kilka ząbków czosnku. Zimną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami, do pełna (ma się wręcz wylewać ze słoika). Mocno zakręcamy słoiki i odstawiamy. Najlepiej słoiki wstawić np. do głębokich talerzy, bo w trakcie kiszenia będzie się z nich wylewała woda.
Po kilku dniach (2-3 dni) będziemy już mieli ogórki małosolne własnej produkcji, a jeśli pokisimy je jeszcze przez kolejnych kilka dni otrzymamy przepyszne ogórki kiszone.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz