sobota, 25 sierpnia 2012

Makaron z pysznym sosem pomidorowym

W pomidorach znajduje się wiele witamin i składników mineralnych, m.in. potas obniżający ciśnienie krwi oraz chroniący przed zawałem serca, miażdżycą i nowotworami likopen. 
Wiele mówi się o tym, że warzywa są najzdrowsze jedzone na surowo, ale sytuacja wygląda inaczej w przypadku pomidorów. Przetwarzanie, gotowanie pomidorów zwiększa w nich ilość likopenu, przez co stają się jeszcze bardziej wartościowe.

Dzisiaj dodałam już dwa posty z przetworami z pomidorów ( suszone pomidory i pomidory w zalewie), a teraz czas na makaron z bardzo zdrowym i smacznym sosem pomidorowym.



  •   400 g makaronu penne z mąki durum
  •   ok 10-15 polnych pomidorów 
  •   5 ząbków czosnku
  •   suszona bazylia
  •   kilka listków świeżej bazylii
  •   oliwa z oliwek
  •   sól morska
  •   pieprz

 Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. 

 Pomidory dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy nasady szypułek (zawierają trującą  solaninę) i kroimy na małe kawałki.

Na rozgrzanej na patelni łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dokładamy pokrojone pomidory oraz suszoną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.

Makaron mieszamy z pomidorowym sosem oraz rozdrobnionymi listkami świeżej bazylii.




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz