Wiele mówi się o tym, że warzywa są najzdrowsze jedzone na surowo, ale sytuacja wygląda inaczej w przypadku pomidorów. Przetwarzanie, gotowanie pomidorów zwiększa w nich ilość likopenu, przez co stają się jeszcze bardziej wartościowe.
Dzisiaj dodałam już dwa posty z przetworami z pomidorów ( suszone pomidory i pomidory w zalewie), a teraz czas na makaron z bardzo zdrowym i smacznym sosem pomidorowym.
- 400 g makaronu penne z mąki durum
- ok 10-15 polnych pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- suszona bazylia
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Pomidory dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy nasady szypułek (zawierają trującą solaninę) i kroimy na małe kawałki.
Na rozgrzanej na patelni łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dokładamy pokrojone pomidory oraz suszoną bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.
Makaron mieszamy z pomidorowym sosem oraz rozdrobnionymi listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz