piątek, 24 czerwca 2011

Ryba po grecku

Do niedawna rybę po grecku jadłam tylko na zimno, zazwyczaj na kolację. Jakiś czas temu odkryłam, że smakuje równie dobrze (o ile nie lepiej) podana na ciepło 
z kromką chleba, jako danie obiadowe.

Ryba po grecku z tego przepisu zawsze smakuje rewelacyjnie, dodatek bazylii 
i pietruszki wprowadza nas w inny wymiar smaku.



  • 50 dag filetów z ryb morskich ( ja kupuję mintaja lub mirunę)
  • 40 dag warzyw (marchewka, pietruszka i cebula)
  • 50 dag pieczarek
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • przyprawa warzywna
  • sok z cytryny
  • 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • oliwa z oliwek


Rybę kroimy na małe kawałki, nacieramy sokiem z cytryny oraz przyprawą warzywną
i wkładamy na godzinę do lodówki.

Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w szklance ciepłej wody.

Cebulę kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i lekko podsmażamy na oliwie
z oliwek.Pietruszkę i marchewkę czyścimy, a następnie ścieramy na tarce z dużymi otworami. Pieczarki również oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
lub szatkujemy.

Do zeszklonej cebuli dodajemy pietruszkę, marchewkę oraz pieczarki. Całość dusimy
do miękkości na małym ogniu, podlewamy rozwodnionym koncentratem pomidorowym
i mieszamy. Gdy warzywa będą się już robiły miękkie, doprawiamy je czosnkiem, papryką słodką, bazylią oraz natką pietruszki.

Rybę wyciągamy z lodówki, obtaczamy w mące pełnoziarnistej i smażymy z obu stron na złoty kolor.


Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy w nim usmażoną rybę, na wierzchu rozkładamy warzywa wymieszane z koncentratem.
Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz