z kromką chleba, jako danie obiadowe.
Ryba po grecku z tego przepisu zawsze smakuje rewelacyjnie, dodatek bazylii
i pietruszki wprowadza nas w inny wymiar smaku.
- 50 dag filetów z ryb morskich ( ja kupuję mintaja lub mirunę)
- 40 dag warzyw (marchewka, pietruszka i cebula)
- 50 dag pieczarek
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- szczypta czosnku granulowanego
- szczypta papryki słodkiej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- przyprawa warzywna
- sok z cytryny
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- oliwa z oliwek
Rybę kroimy na małe kawałki, nacieramy sokiem z cytryny oraz przyprawą warzywną
i wkładamy na godzinę do lodówki.
Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w szklance ciepłej wody.
Cebulę kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i lekko podsmażamy na oliwie
z oliwek.Pietruszkę i marchewkę czyścimy, a następnie ścieramy na tarce z dużymi otworami. Pieczarki również oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki
lub szatkujemy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pietruszkę, marchewkę oraz pieczarki. Całość dusimy
do miękkości na małym ogniu, podlewamy rozwodnionym koncentratem pomidorowym
i mieszamy. Gdy warzywa będą się już robiły miękkie, doprawiamy je czosnkiem, papryką słodką, bazylią oraz natką pietruszki.
Rybę wyciągamy z lodówki, obtaczamy w mące pełnoziarnistej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy w nim usmażoną rybę, na wierzchu rozkładamy warzywa wymieszane z koncentratem.
Wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz