Kiedyś nie lubiłam owsianki, ale teraz wszystko się zmieniło. Jest jednym z moich ulubionych dań śniadaniowych. Bo owsianka nie musi być nudna, jeśli tylko zadbamy o odpowiednie dodatki.
Moją, aktualnie ulubioną kompozycję przedstawiam Wam dzisiaj. Bardzo cieszy mnie fakt, że poza walorami smakowymi zawiera jeszcze tyyyle witamin... Płatki owsiane dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, witamin B1, B6 i E, a także cynku, wapnia i żelaza. Gruszka kryje w sobie całe bogactwo składników mineralnych (sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, witaminy:B1, B2, B6 i C). W mojej owsiance są również suszone daktyle, które chronią przed nadciśnieniem, miażdżycą i zakrzepami. Dodatek jogurtu naturalnego wzmacnia kości i ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego (jeśli jednak jest taka potrzeba, można całkowicie zrezygnować z nabiału i pominąć dodatek jogurtu). Natomiast pestki słonecznika i rodzynki również zapewnią porcję witamin i minerałów.
I jak tutaj się oprzeć owsiance, tej smacznej i energetycznej bombie witaminowej ? :)
- ok. 60-80 g płatków owsianych
- 1 gruszka (odmiana Konferencja)
- kilka suszonych daktyli
- 1 łyżka pestek słonecznika
- mała garść rodzynek lub suszonej żurawiny
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- opcjonalnie: 1 łyżka miodu i 2 łyżki amarantusa ekspandowanego (poppingu)
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem (woda ma przykryć płatki). Czekamy aż płatki wchłoną wodę- w międzyczasie przygotowujemy dodatki.
Gruszkę myjemy i kroimy w kostkę. Daktyle płuczemy pod ciepłą wodą i kroimy na połówki. Rodzynki (lub żurawinę) również płuczemy.
Do płatków dodajemy daktyle, rodzynki, pestki słonecznika i jogurt naturalny.
I na koniec dodajemy soczystą gruszkę.
Mieszamy wszystkie składniki i zdrowe śniadanie gotowe!
Moja podpowiedź:Taką owsiankę można również zabrać do pracy jako drugie śniadanie.
Opcjonalnie można dodać jeszcze miód i popping z amarantusa, ale i bez tych dodatków owsianka będzie pyszna :)
Smacznego!
Bardzo smacznie wygląda Twoja owsianka. Ja też często jem podobne śniadania :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńpychotka, można też dodać nasiona szałwii hiszpańskiej :)
OdpowiedzUsuńSmaku szałwii hiszpańskiej jeszcze nie znam, koniecznie muszę spróbować ;)
Usuń