poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Muffiny jak bułeczki

Miesiąc temu zamieściłam na blogu przepis na bułeczki żytnio-orkiszowe na zakwasie, będący modyfikacją przepisu z Pracowni Wypieków. Dzisiaj kolejna modyfikacja tego przepisu- z powodu braku mąki orkiszowej upiekłam całkowicie żytnie bułki (z mąki żytniej, na żytnim zakwasie, oczywiście bez dodatku drożdży). Poza tym postanowiłam jeszcze poeksperymentować z formą- bułeczki upiekłam
w porcelanowych kokilkach. Myślę, że jest to dobre rozwiązanie, gdy potrzebujemy mniejszych porcji pieczywa. Takie bułeczki-muffiny będą idealną podstawą
np. do małej przekąski w pracy.
A do tego gdy lekko popękają, tak zabawnie się do nas uśmiechają... czy można się im oprzeć?;)



  •  około 0,5 szklanki zakwasu żytniego obudzonego 12 godzin wcześniej
  •  0,75 szklanki letniej wody
  •  2 łyżki oliwy
  •  1 łyżeczka soli morskiej
  •  1 łyżeczka miodu
  •  250 g mąki żytniej jasnej
  •  150 g mąki żytniej razowej

Zakwas mieszamy z wodą, dolewamy oliwę oraz miód. Dosypujemy również sól
i wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy jasną mąkę żytnią wymieszaną z żytnią mąką razową. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Gotowe ciasto pozostawiamy na ok. 2 godziny (do czasu aż podwoi swoja objętość)
w szklanej misce wysmarowanej oliwą. Miskę przykrywamy czystą ściereczką.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki i w wysmarowanych oliwą dłoniach wyrabiamy kulki. Kulki wkładamy do kokilek wysmarowanych oliwą i wysypanych otrębami lub wyłożonych papilotkami.

Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut (aż będą rumiane).






Smacznego!



2 komentarze:

  1. Świetny pomysł z tymi kokilkami. Skusiłabym się na jedną;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać na załączonym obrazku kokilki mają szerokie zastosowanie;)
      PS.Lepiej podwoić porcję ciasta, bo takie bułeczki bardzo szybko znikają;)

      Usuń