- 2 jajka wiejskie
- 1 szklanka kefiru
- 1,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 gruba łodyga rabarbaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki. Pokrojony rabarbar mieszamy z cukrem
i odstawiamy na ok. 15-20 minut.
Ubijamy jajka, dodajemy kefir oraz mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Do gotowego ciasta dodajemy rabarbar.
Masę nakładamy łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę, smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor.
Racuchy bardzo dobrze smakują polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem trzcinowym;)
Smacznego!
jejku - nie wierzę! jak zobaczyłam je na miniaturce, byłam pewna, że to drożdżowe - taaakie są puszyste! *___* koniecznie wykorzystam rabarbar właśnie do tego!
OdpowiedzUsuńgenialne! kupuję rabarbar i robię ;)
OdpowiedzUsuńNa śniadanko idealne;)
OdpowiedzUsuńjakiś czas temu robiłam bardzo podobne, z tym, że przygotowałam z wegańskimi substytutami. Rabarbar świetnie pasuje do racuchów.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rasuszki/placuszki z owocami, a te Twoje wyglądają bardzo obiecująco.
OdpowiedzUsuń