sobota, 19 maja 2012

Pełnoziarniste racuchy z rabarbarem

Te racuchy za sprawą rabarbaru wzbogaciły się o dużą ilość potasu, magnezu, wapnia, sodu, żelaza, fosforu oraz witamin: C i z grupy B. Mają ciekawy kwaskowaty smak, który można przełamać posypując gotowe racuchy cukrem trzcinowym.


  •  2 jajka wiejskie
  •  1 szklanka kefiru
  •  1,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
  •  0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  •  1 gruba łodyga rabarbaru
  •  1 łyżka cukru trzcinowego


Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki. Pokrojony rabarbar mieszamy z cukrem
i odstawiamy na ok. 15-20 minut.



Ubijamy jajka, dodajemy kefir oraz mąkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Do gotowego ciasta dodajemy rabarbar.



Masę nakładamy łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę, smażymy racuchy z obu stron na złoty kolor.

Racuchy bardzo dobrze smakują polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem trzcinowym;)




Smacznego!

Przekąski na SESJĘ

5 komentarzy:

  1. jejku - nie wierzę! jak zobaczyłam je na miniaturce, byłam pewna, że to drożdżowe - taaakie są puszyste! *___* koniecznie wykorzystam rabarbar właśnie do tego!

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne! kupuję rabarbar i robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakiś czas temu robiłam bardzo podobne, z tym, że przygotowałam z wegańskimi substytutami. Rabarbar świetnie pasuje do racuchów.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rasuszki/placuszki z owocami, a te Twoje wyglądają bardzo obiecująco.

    OdpowiedzUsuń