poniedziałek, 16 lipca 2012

Jogurtowe ciasto z porzeczkami

Po jogurtowym cieście z truskawkami, przyszła kolej na wersję z czarną porzeczką. 
Obawiałam się trochę, że w trakcie pieczenia pojawi się zbyt dużo soku i wyjdzie zakalec. Dlatego najpierw podgotowałam lekko porzeczki z odrobiną cukru i wody, a następnie odlałam sok.

Dzięki porzeczkom ciasto przybrało interesujący fioletowo-zielony kolor. Pycha!


  •  4 szklanki mąki pszennej, typ 550
  •  2 kostki masła
  •  2 szklanki cukru (plus 2 łyżki do porzeczek)
  •  6 jajek wiejskich
  •  6 łyżek jogurtu naturalnego
  •  1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  •  1 łyżka cukru pudru (np. cukru pudru trzcinowego)
  •  1 szklanka czarnych porzeczek
  •  otręby owsiane


Porzeczki myjemy, wkładamy do małego garnka, dosypujemy 2 łyżki cukru, dolewamy 2 łyżki wody i chwilę gotujemy na małym ogniu. Odlewamy powstały sok (można rozcieńczyć wodą i wypić;)

Masło ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą oraz jogurt..

Z białek ubijamy sztywną pianę. 4 łyżki ubitej piany odkładamy, a pozostałą pianę delikatnie mieszamy z ciastem.

Ciasto przekładamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej otrębami.

Na cieście rozkładamy odsączone porzeczki.

4 łyżki odłożonej piany z białek mieszamy z cukrem pudrem, a następnie rozsmarowujemy na cieście (przy okazji je wygładzamy).

Pieczemy przez ok. 50-60 minut, na jasnozłoty kolor.





Smacznego!

3 komentarze:

  1. fajny przepis, dawno nie jadłam porzeczki ;) zapraszam serdecznie na rozdanie

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wyszło, tylko dałam zamrożone porzeczki niedokońca rozmrożone i trochę nasiąknęło, ale smak się nie zmienił :)

    OdpowiedzUsuń