Te ciasteczka to efekt pracy zespołowej. Zawsze Mąż zajmuje się przygotowaniem masy, a ja lepię ciastka.
Uwaga! Po wyłączeniu piekarnika warto zostawić w nim ciastka do następnego dnia. Ładnie się podsuszą, stwardnieją... będą pyszne!:)
- 4 szklanki płatków owsianych
- ok. 0,5 szklanki oleju z pestek winogron
- 0,5 szklanki wody
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g migdałów
- 50 g pestek słonecznika
Rozdrabniamy pestki słonecznika, siemię, migdały i orzechy na drobniejsze części (jeśli ktoś lubi mogą pozostać większe).
Miksujemy w blenderze płatki owsiane z olejem, wodą i miodem (ja użyłam miksera z nożykami), a następnie dodajemy do powstałej masy wcześniej przygotowane dodatki i mieszamy delikatnie łopatką lub łyżką.
Lepimy płaskie ciasteczka i wkładamy do piekarnika na dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30 minut (Od spodu muszą być złote. Nie przerażajcie się, że są miękkie- następnego dnia będą idealne ).
Smacznego!
Zobacz również:
Lody herbaciane | Kulki życia | Batoniki jak ciasto |
cicha super , pełne energii i zdrowia ;d
OdpowiedzUsuńRzeczywiście są bardzo energetyczne i zdrowe. Polecam i pozdrawiam:)
Usuńmniam!
OdpowiedzUsuńświetny przepis! ;)
Czyli jesteś wystarczająco zachęcona do zrobienia tych ciastek?;)
UsuńPozdrawiam
Ile mniejwięcej sztuk wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńZależy jak duże ciastka ulepisz, ale średnio będzie to ok. 20 zdrowych ciasteczek:)
UsuńDziękuję. Zrobię od razu z podwójnej porcji ;)
OdpowiedzUsuńA w jakiej temperaturze pieczemy?
OdpowiedzUsuńok.180 st ;)
Usuńjak dlugo można przechowywać
OdpowiedzUsuńNie potrafię odpowiedzieć Ci na to pytanie, bo w moim domu po 2 dniach nie ma po nich śladu;)
Usuńpłatki górskie czy błyskawiczne?
OdpowiedzUsuńpłatki górskie :)
UsuńKupowałam ciastka owsiane w sklepie ( nie jestem beztalenciem kulinarnym-z braku czasu ) ale po głębszej analizie składu chemicznego zwątpiłam. Znalazłam potem przepis na takie ciasteczka i wypiekałam sama no ale ten przepis jest superrrr !!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :) Iwetka
Właśnie upiekłam, jem jeszcze ciepłe. Rewelacyjne, pyszne, nie wierzyłam, że się udadzą , dołożyłam otrębów, by było dietetyczniej. Przepis bardzo ekonomiczny, szybki w wykonaniu. Pozdrawiam, będę korzystać z przepisów.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasteczka smakowały:) Pozdrawiam i zapraszam ponownie :)
Usuń