środa, 20 marca 2013

Pasta budwigowa

Pasta Budwigowa ( pasta dr Budwig) jest emulsją powstałą z połączenia białego sera i oleju lnianego (o którym szerzej pisałam tutaj). Dzięki takiemu połączeniu,  zawarte w oleju lnianym nienasycone kwasy OMEGA-3 są bardzo szybko wchłaniane w przewodzie pokarmowym i dostarczane do komórek ciała.

Dzisiaj zamieszczam sposób wykonania wersji podstawowej pasty, pomysły na jej smaczne modyfikacje pojawią się już wkrótce. Zachęcam do obserwowania.



  •  200g chudego twarogu
  •  2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  •  kilka łyżek oleju lnianego budwigowego

Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i tniemy nożami przez około 5minut (to jedyny sposób, żeby zapewnić paście jednolitą konsystencję).

Gotową pastę przechowujemy w lodówce maksymalnie 24 godziny.

Smacznego i na zdrowie:)




Zobacz również:

Pasta z łososiaPasta z ciecierzycyPasta jajeczna






1 komentarz:

  1. też się ostatnio troszkę wkręciłam w temat oleju lnianego. szaleję za nim, ostatnio lałabym go do wszystkiego :)
    do takiego serka jeszcze tylko dodaję szczypiorek i jest wspaniały!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń