czwartek, 26 kwietnia 2012

Mąka z pestek dyni

Pestki dyni zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, są również źródłem wielu witamin i minerałów (m.in. cynku poprawiającego wygląd skóry, włosów
i paznokci). Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi. 



Pomyślałam, że skoro pestki dyni mają tyle dobrych właściwości, to warto spożywać ich więcej. Trudno byłoby dodawać pestki w całości  do każdego dania.
Bardziej przystępną formą jest "mąka"
.
Zastosowań takiej mąki jest wiele.  Ja często dosypuję ją m.in. do ciasta na chleb, bułeczki lub muffiny. Gdy piekę muffiny jak bułeczki, mąka z pestek dyni również jest bardzo przydatna- wysypuję nią wysmarowane oliwą kokilki (mąka sprawia, że muffiny nie przywierają do kokilek, po upieczeniu bez problemu można je z nich wyjąć). Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby dosypywać  mąkę z pestek dyni do zup, panierki do kotletów, słodkich wypieków i wielu innych dań.



Dowolną ilość niełuskanych pestek dyni wsypujemy do malaksera i miksujemy przez chwilę, aż uzyskamy mąkę o zadowalającym nas stopniu rozdrobnienia.


Życzę wielu smacznych potraw wykonanych przy użyciu tej mąki;)



8 komentarzy:

  1. czekamy na przepisy z udziałem maki z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dużo jem pestek i lubię pochrupać, ale taka mąka to też fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. My robimy takie gofry fajne, które można zjeść również w zastępstwie chleba l tam często używamy jako jednego ze składników mąki właśnie między innymi dyniowej... :)
    http://blog-alergia.bloog.pl/id,330234470,title,GOFRY-BEZMLECZNE-I-BEZJAJECZNE,index.html

    OdpowiedzUsuń
  4. nie łuskane? to łuski też się je?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, niełuskane pestki dyni- nic nie stoi na przeszkodzie żeby zjadać je w całości. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Zakupiłam takową mąkę i zaczynam poszukiwania przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A więc życzę udanych poszukiwań :) Ja dosypuję ją, gdzie się tylko da;)

      Usuń